Ραγδαία αύξηση του αριθμού των πορτοφολάδων, προερχομένων κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, παρατηρείται στο Παρίσι. Εκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ του έγκυρου περιοδικού «Paris Match» αποκαλύπτει βήμα προς βήμα τη δράση των συμμοριών νεαρών Ρομά στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Παιδιά και έφηβοι, κατά κύριο λόγο, οργανώνονται σε ομάδες και κινούνται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου στις πιο τουριστικές περιοχές. Ο Πύργος του Αϊφελ, η Παναγία των Παρισίων, η περιοχή της Μονμάρτρης, το Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης Πομπιντού και το Ανάκτορο των Βερσαλλιών αποτελούν τα πιο επικίνδυνα σημεία, όπου ένας τουρίστας μπορεί να πέσει θύμα των συμμοριών αυτών.

Το σχέδιο δράσης τους είναι απλό. Αν δεν καταφέρουν να κλέψουν ένα πορτοφόλι που βρίσκεται σε εμφανές σημείο από τον ανυποψίαστο περαστικό, τότε κάποιο από τα παιδιά τον σταματά ζητώντας του να υπογράψει κάποια φόρμα στηρίζοντας ένα αίτημα ή μια οργάνωση. Την ίδια στιγμή ο «αλαφροχέρης» συνεργός κλέβει ό,τι βρίσκεται στις τσέπες του θύματος και φεύγει ανενόχλητος. Σε άλλη περίπτωση, μία ομάδα παρακολουθεί τη διαδικασία ανάληψης από ATM, προσέχοντας και τον κωδικό της κάρτας, και στη συνέχεια κλέβει την κάρτα για να κάνει ανάληψη, ή επιτόπου κλέβει τα μετρητά που μόλις πήρε το θύμα, προκαλώντας κάποιον αντιπερισπασμό.

Η δράση συμμοριών του είδους έχει λάβει τέτοια έκταση, που η γαλλική Αστυνομία αδυνατεί να τις περιορίσει. «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Επειδή είναι παιδιά, έχουν πρακτικά ασυλία από κάθε δίωξη», δηλώνουν πηγές τις Αστυνομίας του Παρισιού. Οταν γίνεται κάποια σύλληψη, έπειτα από λίγες ώρες ο νεαρός πορτοφολάς αφήνεται ελεύθερος και επιστρέφει στο πόστο του σε κάποιο τουριστικό σημείο. Ολες οι ομάδες αυτές λειτουργούν υπό τις εντολές ενήλικων αρχισυμμοριτών από την Ανατολική Ευρώπη. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ, παρά την κριτική που είχε ασκήσει στον Σαρκοζί για τη σκληρή του στάση έναντι των Ρομά, έχει προχωρήσει σε περισσότερες απελάσεις από τους προκατόχους της, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εγκληματικότητας.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Γερμανία, σύμφωνα με τον Πίτερ Αλεν της «Ντέιλι Μέιλ». Εγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα έκανε λόγο για μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Ρουμανία. Γινόταν επίσης αναφορά σε απειλές για τη δημόσια υγεία, μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας και δημιουργία συνθηκών παρόμοιων με τις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής, με 20 άτομα να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο, λόγω της εισροής στη Γερμανία 176.000 μεταναστών από Βουλγαρία και Ρουμανία μόνο τον τελευταίο χρόνο. Οι γερμανικές Αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των εγκλημάτων και της πορνείας, ενώ και το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί στον μεγάλο αριθμό μη γερμανόφωνων μαθητών.

Οι χαλαροί κανόνες μετακίνησης ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν ως αποτέλεσμα την αθρόα εισροή μεταναστών από ανατολικά κράτη. Η εγκληματικότητα που έφεραν μαζί τους αιφνιδίασε τις κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης. Εδωσε, παράλληλα, την αφορμή στους ευρωσκεπτικιστές, ιδίως της Βρετανίας, να προβάλουν τους κινδύνους από την περαιτέρω χαλάρωση των ευρωπαϊκών συνόρων από την 1η Ιανουαρίου 2014.

«Πληγή για την πόλη»

«Τα κλεφτρόνια είναι εδώ όλη ημέρα και προσπαθούν να κλέψουν τα κινητά, τα τσιγάρακαι τα πορτοφόλιατων πελατών μας.Είναι μια ανοιχτή πληγήγια την πόλη»,σύμφωνα με σερβιτόροσε παρισινό καφέ