Οταν άρχισε να ανεβαίνει η θερμοκρασία, οι κάτοικοι του Λονδίνου και της Νοτιοανατολικής Αγγλίας ενθουσιάστηκαν. Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς, η άνοιξη ήταν άνοιξη μόνο στο ημερολόγιο –«επιτέλους, ένα πραγματικό καλοκαίρι!», είπαν πολλοί. Επειτα όμως από επτά ημέρες με θερμοκρασίες σταθερά πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου η χαρά έχει εξαφανιστεί και τη θέση της έχουν πάρει οι μνήμες του Αυγούστου του 2003, τότε που από τον καύσωνα πέθαναν μέσα σε είκοσι ημέρες 15.000 άνθρωποι στη Γαλλία και μέσα σε εννέα ημέρες από τον ίδιο λόγο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι στη Βρετανία. Ηδη ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτιμούν ότι μόνο στην Αγγλία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από το κύμα του καύσωνα έως και 760 άνθρωποι. Και δεδομένου ότι η ασφυκτική ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θεωρούν πιθανό ο αριθμός των νεκρών να διπλασιαστεί.

Την Τετάρτη το θερμόμετρο στο Χίθροου έδειξε 32 βαθμούς –ήταν η πιο ζεστή ημέρα της χρονιάς. Αυτομάτως, θεωρώντας ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος για την υγεία», η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού για το Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία στο 3, προειδοποιώντας ότι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και οι πολίτες με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Τα νοσοκομεία φρόντισαν να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και οι πιο ευπαθείς ασθενείς τέθηκαν υπό στενότερη παρακολούθηση.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., να διατηρούν τα φάρμακα στο ψυγείο και να νοιάζονται τυχόν ηλικιωμένους γείτονες –οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν τον Αύγουστο του 2003 στη Γαλλία ήταν ηλικιωμένοι που πέθαναν μόνοι στο σπίτι τους και κάποιες φορές βρέθηκαν εβδομάδες αργότερα από συγγενείς τους. Οι Αρχές έχουν καλέσει επίσης τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς ήδη ξεσπούν καθημερινά στο Λονδίνο περισσότερες από 20 πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση. Παράλληλα, τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της Βρετανίας ζήτησαν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί με το νερό, καθώς η αυξημένη ζήτηση ασκεί τεράστια πίεση στο σύστημα.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΓΑΛΛΙΑ. Οι Γάλλοι προετοιμάζονται για την έλευση του καύσωνα από την ερχόμενη Δευτέρα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 36 βαθμούς στη Βόρεια Γαλλία και τους 38 στη Νότια. Και ο βρετανικός Τύπος υπενθυμίζει δυσοίωνα ότι έως το 2040 οι ακραίες θερμοκρασίες του Αυγούστου του 2003 θα αποτελούν τον κανόνα. Κύμα καύσωνα έχει ενσκήψει και στις ΗΠΑ. Στις περισσότερες πολιτείες υπήρξε τουλάχιστον μία περιοχή όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 32 βαθμούς την Τετάρτη, η χειρότερη ζέστη όμως, και μάλιστα με αυξημένη υγρασία, καταγράφεται στις μεσοδυτικές και στις βορειοανατολικές πολιτείες. Ενας 78χρονος που έπασχε από Αλτσχάιμερ πέθανε την Τρίτη στο Βόρειο Κεντάκι από θερμοπληξία. Στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έφτασε χθες στους 36 βαθμούς Κελσίου.