Το αίτημα του για κλήση του ΚΥΣΕΑ , το οποίο απορρίφθηκε προ ημερών, επανέφερε για μία ακόμη φορά στο δικαστήριο την Παρασκευή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, o οποίος παράλληλα ζήτησε η απολογία του να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ο συνήγορός του Λεωνίδας Κοτσαλής ζήτησε να δοθεί στον εντολέα του αναγκαίος χρόνος , ώστε να προετοιμαστεί σωστά για την απολογία του.

Υπέρ της διακοπής του δικαστηρίου για τις καλοκαιρινές διακοπές τάχθηκαν και όλοι οι συνήγοροι ζητώντας να ξεκινήσουν οι απολογίες στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την απάντηση της εισαγγελέως της έδρας Γεωργίας Αδειλίνη. «Συμβιβασμοί δεν μπορούν να γίνουν.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η συζήτηση εξακολουθεί χωρίς διακοπή παρά μόνο τα αναγκαία διαλείμματα. Δεν υπάρχει διάταξη στον Κώδικα που να προβλέπει διακοπή πριν την απολογία του κατηγορούμενου.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του κατηγορούμενου για κλήση του ΚΥΣΕΑ η εισαγγελέας τόνισε ότι: « Να θυμίσω ότι γίνεται ένα αίτημα για να ισχυροποιηθούν οι αποδείξεις. Μόνος αρμόδιος να το πει αυτό είναι το δικαστήριο. Αυτό θα κρίνει αν τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αρκετά ή όχι. Δεν έχετε κανένα λόγο να επαναφέρετε αυτό το αίτημα. Το δικαστήριο και μόνο αυτό κρίνει.»

Τσοχατζόπουλος: Αγνοείτε την ουσία της υπόθεσης και αυτό φάνηκε από τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες –αξιωματικούς. Ρωτούσατε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι συνήθης χώρος. Εχει ειδικές διαδικασίες

Πρόεδρος: Εσείς επιμένετε ότι πρέπει να κληθεί το ΚΥΣΕΑ.

Τσοχατζόπουλος: Πρέπει να συζητήσετε αυτό που αρνείστε μέχρι στιγμής. Την ουσία του θέματος. Στο κοινοβούλιο τα δύο μεγάλα κόμματα τα έκαναν «πλακάκια» για να μην ανοίξει το θέμα των υποβρυχίων. Το σκάνδαλο είναι ότι τα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί ακόμα. Γι΄αυτό ζητώ συνεχώς το λόγο. Γι΄αυτό ζητώ χρόνο.

Η διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα με μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ αυτών ο ακαδημαϊκός Αδαμάντιος Πεπελάσης ο οποίος ως μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Καρατζά εστίασε στην προσφορά του ιδιοκτήτη του ΙΑΝΟΥ στην προώθηση του βιβλίου.