Με τους τιμοκαταλόγους στο χέρι θα βρίσκονται οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ από την 1η Αυγούστου που θα τεθεί σε εφαρμογή η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και στα νησιά (εκτός της Κρήτης) από το 16% στο 9%.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοίνωσε χθες ότι έχει συγκεντρώσει τιμοκαταλόγους επιχειρήσεων εστίασης σε όλη τη χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να ελέγξει την αποδοτικότητα του μέτρου σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των τιμών στην αγορά. Το ΣΔΟΕ αναμένεται να κάνει εκτεταμένους ελέγχους για να διασφαλισθεί τόσο η μείωση των τιμών όσο και η απόδοση του ΦΠΑ από τους επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τα προϊόντα στα οποία πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι τα ακόλουθα:

n Ετοιμο φαγητό που αγοράζεται ή σερβίρεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.α.

n Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι ή σοκολάτα, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης (δηλαδή σουπερμάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.).

n Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης κέτερινγκ.

n Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής. Επίσης, σουπερμάρκετ που πωλούν μαγειρεμένο φαγητό και καταστήματα που πωλούν σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες και λοιπά παρόμοια ή σνακ.

n Γλυκά σερβιριζόμενα σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος επιβαρύνονται σήμερα με συντελεστή 13%.

n Υπηρεσίες εστίασης σε εστιατόρια, καφετέριες ή μπαρ ξενοδοχείων, καθώς και πακέτα διαμονής και διατροφής σε ξενοδοχεία (διαμονή με πρωινό, διαμονή με πρωινό και γεύμα ή all inclusive).

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Θετικά βλέπουν το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αλλά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος εκφράζει ορισμένες επιφυλάξεις.

Αν και η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει την εξέλιξη θετική επισημαίνοντας ότι ικανοποιεί ένα από τα πάγια αιτήματά της, θεωρεί ότι η αναμενόμενη μετατόπιση του τζίρου μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών στον κλάδο της εστίασης, με φυσικό επακόλουθο την ένταση των ήδη μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει».

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς αυτοεξουδετερώνει τα όποια οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν από τις δικές της επίπονες προσπάθειες και επιτυχίες (μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση)».

Την «πλήρη ικανοποίησή του» για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο εκπροσωπεί τους κλάδους της εστίασης και της αναψυχής, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών την τελευταία διετία.