Οι εξήγηση της Κούβας, ότι έθαψε παλιά οπλικά συστήματα κάτω από χιλιάδες τόνους ζάχαρης, προκειμένου να τα στείλει στη Βόρεια Κορέα για επισκευή, ίσως μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη. Δεν παύει όμως να αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ολα άρχισαν από μια εμπιστευτική πληροφορία: ότι ένα σκουριασμένο φορτηγό της Βόρειας Κορέας μετέφερε ναρκωτικά ή όπλα ανάμεσα σε περισσότερα από 200.000 σακιά κουβανικής μαύρης ζάχαρης. Και τελείωσαν με την ακινητοποίηση του πλοίου, έπειτα από πενθήμερη συμπλοκή ανάμεσα σε άνδρες του Ναυτικού του Παναμά και στο 35μελές πλήρωμα –όλοι ένοπλοι Βορειοκορεάτες –το οποίο συνελήφθη, όπως και ο καπετάνιος που νωρίτερα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Πράγματι, όπως αποκαλύφθηκε, κάτω από τους 10.000 τόνους ζάχαρης μεταφέρονταν 240 τόνοι όπλων παλαιάς τεχνολογίας: δύο αντιαεροπορικά συστήματα, εννέα μη συναρμολογημένοι πύραυλοι, δύο αεροσκάφη τύπου Mig 21 και 15 κινητήρες γι’ αυτόν τον τύπο αεροσκάφους.

Χθες, οι κουβανικές Αρχές παραδέχθηκαν ότι τα όπλα τούς ανήκουν. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας έκανε γνωστό πως το πλοίο μετέφερε παλιά πλοία σοβιετικής περιόδου από την Κούβα στη Βόρεια Κορέα –γεγονός που αποτελεί σαφή παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ, οι οποίες απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα εισαγωγή όπλων ή πυραύλων εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ... «Ολα τα όπλα είχαν κατασκευαστεί στα μέσα του 20ού αιώνα και στόχος ήταν να σταλούν στη Βόρεια Κορέα για να εκσυγχρονιστούν και στη συνέχεια να επιστραφούν στην Κούβα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση. Ακόμη κι έτσι όμως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Παναμά προσπαθούν να καταλάβουν για ποιον λόγο το πλήρωμα αντιστάθηκε τόσο πολύ. Σε τελική ανάλυση, σχολιάζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», το προστατευόμενο φορτίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ωραιότατο έκθεμα σε κάποιο μουσείο με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ψυχρού Πολέμου. «Πρόκειται πράγματι για παλιά όπλα. Οταν αυτό το υλικό ήταν καινούργιο, ο Κάστρο οργάνωνε επαναστάσεις», σχολιάζει αξιωματούχος του Παναμά. Ο ρόλος της Κούβας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά τη συγκεκριμένη περίοδο που η ηγεσία της χώρας φαίνεται πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της πιο πολύ με τη Δύση παρά με τους συμμάχους από την ψυχροπολεμική εποχή.

Το πλοίο «Chong Chon Gang» σαλπάρισε από τη Ρωσική Απω Ανατολή στις 12 Απριλίου. Διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό και εισήλθε στη Διώρυγα του Παναμά στις αρχές Ιουνίου με προορισμό την Κούβα. Αφότου όμως απομακρύνθηκε από την πλευρά της Διώρυγας που βρίσκεται στην Καραϊβική, χάθηκε από τα ραντάρ στις 11 Ιουλίου. Ειδικοί υποθέτουν ότι το πλήρωμα απενεργοποίησε το σύστημα εντοπισμού.