Η δολοφονική διαδρομή του Μιγκέλ Ανχελ Τρεβίνιο έληξε. Ο διαβόητος Z-40, ή αλλιώς ένας από τους δύο πιο ισχυρούς άνδρες των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, βρίσκεται στα χέρια της μεξικανικής Αστυνομίας. Ο Τρεβίνιο συνελήφθη λίγο προτού ξημερώσει η Δευτέρα, όταν μεξικανοί πεζοναύτες στρίμωξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαινε μαζί με τον «λογιστή» και τον σωματοφύλακά του σε έναν επαρχιακό δρόμο λίγο έξω από το Νουέβο Λαρέδο, κοντά στα σύνορα του Μεξικού. Δεν έπεσε ούτε μία σφαίρα. Παραδόξως, οι δράστες παραδόθηκαν αμαχητί και το φορτίο τους –οκτώ όπλα και δύο εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά –κατασχέθηκε. Ηταν το πρώτο ισχυρό χτύπημα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, σχεδιασμένο από μία κυβέρνηση που έχει ορκιστεί να μειώσει την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα.

Οταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, το 2012, ο μεξικανός Πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο δεν μίλησε για πάταξη της εγκληματικότητας. Είναι κοινό μυστικό ότι όσοι Τρεβίνιο και αν συλληφθούν, τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού θα αυξάνονται και θα πληθύνονται σαν τη Λερναία Υδρα.

Οι Ζέτας, ένα από τα πιο αδίστακτα καρτέλ ναρκωτικών, μπορεί να έμειναν ακέφαλοι μετά τη σύλληψή του μεγάλου αρχηγού, η όρεξή τους όμως για απαγωγές, εκβιασμούς, δολοφονίες και άλλες αγριότητες εναντίον αθώων ανθρώπων παραμένει αμείωτη. Οπως και των αντιπάλων τους, των Σιναλόα, οι οποίοι θα εκμεταλλευθούν με κάθε τρόπο του τις παρούσες συνθήκες.

Ο 40χρονος Τρεβίνιο ήταν καταζητούμενος και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Οι Αμερικανοί προσέφεραν 5 εκατ. δολάρια για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγούσε στη σύλληψή του και οι Μεξικανοί 2,3 εκατομμύρια. «Διακρίνεται για τον σαδισμό του», υποστηρίζει ο Τζορτζ Γκρέισον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας που ακολουθεί χρόνια τα χνάρια των Ζέτας. Με εντολή του Τρεβίνιο, το 2010 σφαγιάστηκαν 72 μετανάστες από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, υποστηρίζουν οι Αρχές. Την επόμενη χρονιά ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν 193 πτώματα στο Σαν Φρανσίσκο, τα περισσότερα μεταναστών που αρνήθηκαν να διακινούν τα ναρκωτικά των Ζέτας –πρώην πεζοναύτες στην πλειονότητά τους που μεταπήδησαν στο οργανωμένο έγκλημα.

Ο Τρεβίνιο άρχισε την καριέρα του ως έφηβος κάνοντας θελήματα για τη συμμορία των Λος Τέγιας, στη γενέτειρά του, το Νουέβο Λαρέδο. Το «ταλέντο» του ωστόσο διαφάνηκε πολύ γρήγορα κι έτσι προήχθη από το πλύσιμο των αυτοκινήτων στη διακίνηση ναρκωτικών. Μέλος των Ζέτας έγινε τη δεκαετία του ’90. Εκτοτε, η ωμότητά του έγινε θρύλος. «Φίλοι» και εχθροί έτρεμαν μήπως πέσουν στα χέρια του και υποβληθούν στο αγαπημένο του βασανιστήριο, το «σιγοβράσιμο». Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι κάηκαν ζωντανοί στα καζάνια του Τρεβίνιο.