Τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας επιθεώρησε από αέρος, χθες το πρωί, ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ασκήσεις –οι μεγαλύτερες από τη σοβιετική εποχή –πραγματοποιούνται στη ρωσική Απω Ανατολή με τη συμμετοχή 160.000 ανδρών, 130 αεροπλάνων, 70 πλοίων και εκατοντάδων τανκς και εντάσσονται στις προσπάθειες ενίσχυσης της στρατιωτικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των ρωσικών δυνάμεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε πως οι ασκήσεις δεν στοχεύουν κατά κάποιου συγκεκριμένου έθνους, υπογραμμίζοντας ότι πριν από την έναρξή τους το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε όλες τις γειτονικές χώρες και παρείχε στην Κίνα λεπτομερή αναφορά. Ωστόσο, ένας απόστρατος αξιωματικός από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε στην εφημερίδα «Νιζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της νήσου Σαχαλίνη στον Ειρηνικό και τις οποίες επιθεώρησε ο Πούτιν «στοχεύουν στην προσομοίωση μιας απάντησης σε μια υποθετική επίθεση από ιαπωνικές και αμερικανικές δυνάμεις». Η Ρωσία και η Ιαπωνία έχουν εμπλακεί σε μακρόχρονη διαμάχη για νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο η Μόσχα αποκαλεί Κουρίλες Νήσους και η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη.

Ο ρώσος υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι οι ευρείας κλίμακας ασκήσεις στην Απω Ανατολή δεν συνιστούν επίδειξη δύναμης, αλλά έχουν ως ζητούμενο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Στρατού. Ομως στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν κατά μήκος των συνόρων με την Κίνα ενδέχεται να έχουν «στόχο» το Πεκίνο ενώ ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα Αλεξάντερ Κραμτσίκιν, τον οποίο επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι «το χερσαίο σκέλος των ασκήσεων στοχεύει στην Κίνα και το Ναυτικό στην Ιαπωνία». Οσον αφορά την Κίνα, ο Κραμτσίκιν προσδιόρισε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις αποσκοπούν στο να περιορίσουν τις όποιες επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.