Εκπλήξεις έκρυβε το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Δικαστικό Συμβούλιο και κυρίως το σκέλος που αφορά τη βασική κατηγορία της νόθευσης της περίφημης λίστας Λαγκάρντ.

Ετσι για το αδίκημα για το οποίο συστήθηκε η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, αυτό της νόθευσης εγγράφου, ψήφισαν υπέρ μόλις 166 από τους 283 ψηφίσαντες βουλευτές (34 ψήφισαν κατά και 67 παρών), ενώ καταμετρήθηκαν και λευκά ψηφοδέλτια.

Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι εάν στην κάλπη βρίσκονταν άλλα 15 ψηφοδέλτια με παρών, τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα παραπεμπόταν για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Το εντυπωσιακό στοιχείο βρίσκεται στο ότι τον περασμένο Ιανουάριο ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Παπακωνσταντίνου σε Προκαταρκτική Επιτροπή 266 βουλευτές και τώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, 100 λιγότεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές επηρεάστηκαν από το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην υπουργού ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Τα σημεία της παρέμβασής του που ήταν καταλυτικά για την τελική απόφαση των βουλευτών ήταν:

1. Η επίκληση της κατάθεσης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην Εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία δεν ήταν νόμιμη η αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ. Η συγκεκριμένη κατάθεση, όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός, απεκρύβη από τα μέλη της Προκαταρκτικής.

2. Το γεγονός ότι κατηγορείται για πλαστογραφία, ενώ δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί) πλαστό έγγραφο, δηλαδή το προϊόν της πλαστογραφίας.

3. Η καταγγελία πως δύο από τους επτά βουλευτές που υπογράφουν το πόρισμα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) εμφανίστηκαν μόνο μία ημέρα στην Επιτροπή έχοντας άγνοια του περιεχομένου μιας διαδικασίας μηνών. Κι αυτό διότι αντικατέστησαν τους υπουργοποιηθέντες κ.κ. Γεωργιάδη και Βαρβιτσιώτη. Πρόκειται για τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Τσαβδαρίδη και Γεωργαντά.