«Εβαλα τον πίνακα του Πικάσο στον φούρνο» ομολόγησε μια γυναίκα στη Ρουμανία, ο γιος της οποίας κατηγορείται για την κλοπή επτά σπουδαίων έργων τέχνης – μεταξύ των οποίων εκείνα των Πικάσο, Μονέ και Ματίς – από το Μουσείο Κούνστχαλ στην Ολλανδία.

Οι Αρχές δεν πίστευαν όσα τους έλεγε η Ολγκα Ντογκάρου μέχρι που ανακάλυψαν μεταξύ άλλων ίχνη χρώματος και καμβά στις στάχτες μετά από έρευνα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι ειδικοί που συνεργάζονται με το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας εντόπισαν υλικά που σχετίζονται με τη ζωγραφική. «Η καταστροφή τέτοιας σημασίας έργων τέχνης είναι έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας» σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Κούνστχαλ.

Η Ντογκάρου ομολόγησε ότι όταν συνελήφθη ο γιος της τον Ιανουάριο φοβήθηκε και έθαψε τα έργα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και στη συνέχεια σε νεκροταφείο χωριού της Ρουμανίας. Οταν όμως οι αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες, ένα μήνα μετά, τα έκαψε για να τα εξαφανίσει.

Επτά πίνακες κορυφαίων δημιουργών – ανάμεσά τους του Πάμπλο Πικάσο και του Κλοντ Μονέ – έκαναν φτερά τον Οκτώβριο του 2012 από το Μουσείο Κούνστχαλ στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων τέχνης που έχουν γίνει στη χώρα και τα θύματα ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Ιδρύματος Τρίτων, η οποία παρουσιαζόταν πρώτη φορά – συνολικά – ενώπιον του κοινού με αφορμή τα 20ά γενέθλια του μουσείου.