Δεκαέξι αστυνομικοί αυτοκτόνησαν την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που δημοσιοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και έναν χρόνο άλλωστε η ΕΛ.ΑΣ. παρέχει ψυχολογική βοήθεια στο προσωπικό της με σκοπό τη στήριξή του και την πρόληψη αυτοχειριών.

Αφορμή για την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τσουκαλά, Μαρίας Διακάκη, Χαρούλας Καφαντάρη και Στάθη Παναγούλη ήταν η πρόσφατη αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε στα Χανιά. Οι βουλευτές συνδέουν το περιστατικό με την οικονομική κρίση και τις περικοπές στις απολαβές των ενστόλων. Παράλληλα αναφέρονται στις δύσκολες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών και κάνουν λόγο για κρούσματα κατάθλιψης στον κλάδο.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις». Πρόσθεσε ότι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοκτονία είναι πιο σύνθετοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2010 καταγράφηκαν τέσσερις αυτοκτονίες αστυνομικών, όπως και το 2011. Το 2012 οι αυτόχειρες αστυνομικοί ήταν τρεις, ενώ το 2013 μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους πέντε.

Από τον περασμένο Οκτώβριο υλοποιείται στην ΕΛ.ΑΣ. ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης του προσωπικού πανελλαδικά. Παράλληλα οι Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλότητας Αστυνομικών για τη χρήση πυροβόλων όπλων εξετάζουν καθημερινά περίπου 30 αστυνομικούς.