Λίγες ώρες προτού η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δώσει στη δημοσιότητα χτες το πρωί την ετήσια έκθεσή της για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στον κόσμο, περίπου 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace κατέλαβαν έναν από τους πιο παλιούς πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας με σκοπό να παρουσιάσουν στον κόσμο τα κενά ασφαλείας στη λειτουργία του. Στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του 2012 έγιναν σημαντικά βήματα για τη ενίσχυση των μέτρων προστασίας, παρόλο που οι πεπαλαιωμένοι αντιδραστήρες εξακολουθούν να αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές της Greenpeace, ένας τέτοιος επικίνδυνος πεπαλαιωμένος πυρηνικός σταθμός, είναι και ο σταθμός της γαλλικής ηλεκτρικής εταιρείας EDF στο Τρικαστίν στη Νότια Γαλλία –κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70 –τον οποίο κατέλαβαν.

Ντυμένοι στα κόκκινα, οι ακτιβιστές δήλωσαν πως κατάφεραν να φτάσουν έξω από δύο από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας υπογράμμισε πως «δεν εισήλθαν σε ευαίσθητους τομείς». Λίγο μετά την εισβολή τους στους χώρους του πυρηνικού σταθμού, κάποιοι από τους ακτιβιστές σκαρφάλωσαν σ’ έναν τοίχο και ξεδίπλωσαν ένα μεγάλο κιτρινόμαυρο πανό πάνω στο οποίο υπήρχε μια φωτογραφία του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και δίπλα γραμμένη η φράση «Τρικαστίν – Πυρηνικό ατύχημα, Πρόεδρος της καταστροφής;».

«Με αυτήν τη δράση η Greenpeace ζητά από τον Φρανσουά Ολάντ να κλείσει τον σταθμό του Τρικαστίν, έναν από τους πέντε πιο επικίνδυνους της Γαλλίας», προσδιόρισε σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος πυρηνικών θεμάτων της γαλλικής Greenpeace Γιανίκ Ρουσελέ, υπογραμμίζοντας πως τα όσα έπραξαν οι ακτιβιστές αποδεικνύουν τα σοβαρά κενά ασφαλείας που υπάρχουν, ακόμα και στη φύλαξη των πυρηνικών σταθμών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με την εισβολή η οποία πράγματι εγείρει σοβαρά ζητήματα για την ασφάλεια των 19 πυρηνικών σταθμών και των 58 αντιδραστήρων στη Γαλλία.

Η παγκόσμια ασφάλεια

Αισιόδοξη ήταν, σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας για τα βήµατα που έγιναν το 2012, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η παγκόσµια πυρηνική κοινότητα σηµείωσε αξιόλογη πρόοδο στην ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας». Σύµφωνα µε την έκθεση, η λειτουργική ασφάλεια των 437 πυρηνικών σταθµών σήµερα στον κόσµο παραµένει υψηλή. Από αυτούς οι 162 λειτουργούν για περισσότερα από 30 χρόνια ενώ 22 έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια. Η µακροχρόνια λειτουργία των πυρηνικών σταθµών καθώς και η γήρανσή τους αποτελούν σύµφωνα µε την έκθεση «µια διαρκή πρόκληση».