Η Γερμανία όχι μόνο ήξερε ποιος είναι και πώς λειτουργεί ο αμερικανός Μεγάλος Αδελφός, αλλά είχε συνεργαστεί μαζί του σε υποθέσεις που την αφορούσαν. Προτού καταλαγιάσουν τα πνεύματα στη Γερμανία μετά το παροιμιώδες «η NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ) είναι στο κρεβάτι με τους Γερμανούς» –μια δήλωση του Εντουαρντ Σνόουντεν στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα -, η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» άγγιξε ξανά τις ευαίσθητες γερμανικές χορδές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η γερμανική υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας BND γνώριζε εδώ και χρόνια από πρώτο χέρι ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωναν και αποθήκευαν προσωπικά δεδομένα γερμανών πολιτών, αφού η ίδια είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο «υλικό» σε υποθέσεις Γερμανών που είχαν απαχθεί στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν.

Μετρώντας αντίστροφα πλέον για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, το θέμα των παρακολουθήσεων, και κυρίως κατά πόσο γνώριζε η γερμανική κυβέρνηση για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας, παίρνει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα και εξελίσσεται σε προεκλογική πρόκληση για την Ανγκελα Μέρκελ. Αν και αδιαφιλονίκητο φαβορί, η γερμανίδα Καγκελάριος καλείται να πείσει τους Γερμανούς ότι δεν γνώριζε περισσότερα από όσα πληροφορήθηκε μόλις πρόσφατα «από τα μέσα ενημέρωσης» –όπως η ίδια έχει υποστηρίξει. Την Κυριακή, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής ρύθμισης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τη δέσμευσή της χαιρέτισε χθες και η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία είχε εισηγηθεί σχετικές μεταρρυθμίσεις προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Την ίδια ώρα η «πέτρα του σκανδάλου», ο Εντουαρντ Σνόουντεν, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Ο περιορισμός του εκεί ήταν ένα «απρόσμενο δώρο» των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, όπως σχολίασε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας χθες σε φοιτητές στο νησί Γκόγκλαντ του Φινλανδικού Κόλπου. «Καλά Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι έχει αρχίσει να διαβλέπει σημάδια πως ο Σνόουντεν προτίθεται να σταματήσει την «πολιτική δραστηριότητα» εναντίον των ΗΠΑ. Πίσω από τα λόγια του ρώσου Προέδρου ίσως βρίσκεται η αποδοχή της Ρωσίας στο αίτημα προσωρινού πολιτικού ασύλου που έχει απευθύνει ο Σνόουντεν –ο Πούτιν έχει επαναλάβει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εφόσον ο αμερικανός πράκτορας «σταματήσει να βλάπτει τις ΗΠΑ».

Και ενώ για τη Ρωσία είναι «δώρο» και για τις ΗΠΑ «προδότης του έθνους», για έναν σουηδό ακαδημαϊκό ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι «ήρωας» που του αξίζει το βραβείο Νομπέλ. Στο πρόσωπο του νεαρού πράκτορα ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας Στέφαν Σβάλφορς βλέπει έναν γενναίο άνδρα που «συνέβαλε ώστε να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος» και άρα του αξίζει ένα Νομπέλ Ειρήνης. Την άποψή του μάλιστα διαβίβασε με επιστολή προς τη νορβηγική επιτροπή, αν και είναι σχεδόν απίθανο να ληφθεί υπόψη για φέτος, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής έχει λήξει από την 1η Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο Σνόουντεν να αποτελέσει μια σοβαρή πρόταση για το 2014.

Δεν πείθονται οι Γερμανοί

Η νέα αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ» απλώς επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των περισσότερων Γερμανών. Οπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa, τέσσερις στους πέντε Γερμανούς δεν έχουν πιστέψει τους ισχυρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν είχε ιδέα για τη δράση τής NSA.