Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε την Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευθύνη για το γεγονός ότι ο καταζητούμενος Αμερικανός πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον τον «παγίδευσε» στο ρωσικό έδαφος.

«Μας έκαναν ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο», είπε ειρωνικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκλεισε όλες τις επιλογές που είχε ο Σνόουντεν όσον αφορά την επιλογή του προορισμού του». «Ο αμερικανός πληροφορικός σχεδίαζε να κάνει μόνο μία στάση στην Μόσχα», επισήμανε. Αλλά «οι ίδιοι εκφόβισαν όλες τις άλλες χώρες», συνέχισε ο Πούτιν.

«Ουδείς θέλει να τον δεχθεί» πλέον, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος ο Σνόουντεν θα ήθελε να φύγει από τη Ρωσία με την πρώτη ευκαιρία, προσθέτοντας: «ελπίζω να το κάνει».

Ακόμη, ο Πούτιν είπε ότι θεωρεί πως ο Σνόουντεν μεταβάλει τη στάση του και φέρεται να προτίθεται να διακόψει κάθε «πολιτική δραστηριότητα» η οποία στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, κατά τον όρο που είχε θέσει ο ίδιος.

«Του είχαμε πει ''έχουμε σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θέλουμε να προκαλέσετε ζημία στις σχέσεις αυτές''. Είχε πει όχι. Είχε πει ''θέλω να συνεχίσω την δραστηριότητά μου, θέλω να συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα''. Του είχαμε απαντήσει ''αυτό θα γίνει χωρίς εμάς, έχουμε άλλες μάχες να δώσουμε''», εξήγησε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον τελικά του Σνόουντεν, ο Πούτιν απάντησε: «Πού να ξέρω; Είναι η δική του ζωή, η δική του μοίρα».

«Ήλθε απρόσκλητος στο έδαφός μας, δεν τον είχαμε καλέσει. Δεν ήμασταν ο τελικός του προορισμός. Ήλθε καθ' οδόν προς άλλα κράτη. Αλλά ενώ βρισκόταν στον αέρα. . . οι Αμερικανοί εταίροι μας στην πραγματικότητα απέκλεισαν την συνέχεια της φυγής του», επανέλαβε ο Πούτιν. Ουσιαστικά, υπογράμμισε, «τον έχουν παγιδεύσει στο έδαφός μας».

«Οι όροι για να του χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο τού είναι γνωστοί. Και κρίνοντας από τις τελευταίες του ενέργειες, κινείται προς αυτή τη θέση. Αλλά η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα», ξεκαθάρισε, κλείνοντας, ο Πούτιν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από