Στη νέα Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης που θα προβλεφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας θα αξιοποιηθούν όσοι δημοτικοί αστυνομικοί θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. Οπως εκτιμάται, η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας που τίθενται σε διαθεσιμότητα από τις 23 Σεπτεμβρίου θα περάσει τελικά στην Αστυνομία, ενώ ένας αριθμός –εκτιμάται γύρω στους 600 υπαλλήλους –θα μεταταχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε προσωπικό φύλαξης των σοφρωνιστικών καταστημάτων.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όχι απλώς θα αξιοποιήσει στο ακέραιο την εμπειρία των δημοτικών αστυνομικών, αλλά και θα τους καταστήσει σημαντικό παράγοντα στην εμπέδωση κλίματος ευνομίας στις πόλεις μας», δήλωσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα ενταχθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες και εντέλει στους δημότες». Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μεταφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει έως τώρα οι δημοτικοί αστυνομικοί, αφού αξιολογηθούν, θα αναλάβουν ουσιαστικά τα καθήκοντα που προβλέπονταν για τον «αστυνομικό της γειτονιάς» –ένας θεσμός που έμεινε στα χαρτιά λόγω έλλειψης προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ.

Ομως και για τις «ανάγκες επείγουσας κάλυψης θέσεων σωφρονιστικών φυλάκων που μπορούν να ικανοποιηθούν από τη διαδικασία κινητικότητας των δημοτικών αστυνομικών» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη. Οπως εκτιμάται, περίπου εξακόσιοι σημερινοί δημοτικοί αστυνομικοί θα περάσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.