Η Ουάσινγκτον είναι δυσαρεστημένη με τον χειρισμό της υπόθεσης του πρώην πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν από την Κίνα και με το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές δεν παρέδωσαν τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις αμερικανικές αρχές.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με κινέζους αξιωματούχους ότι ο χειρισμός της υπόθεσης Σνόουντεν από το Πεκίνο «δεν συνάδει» με τις πρόσφατες διακηρύξεις για τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της αμερικανοσινικής συνάντησης κορυφής στην Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους.

«Για τον λόγο αυτόν απογοητευτήκαμε πολύ από τον τρόπο που οι αρχές του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ χειρίσθηκαν την υπόθεση Σνόουντεν, ο οποίος πλήττει την προσπάθειά μας για την δημιουργία συνθηκών αμοιβαίας εμπιστοσύνης για τη διευθέτηση δύσκολων προβλημάτων», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των αξιωματούχων των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα εμπορικών σχέσεων και ασφάλειας του κυβερνοχώρου.

«Ο χειρισμός της υπόθεσης Σνόουντεν αντιβαίνει στο πνεύμα του Σάνιλαντς», δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς αναφερόμενος στον τόπο όπου διεξήχθη η συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις αρχές του Ιουνίου.

Ο Γιανγκ Ζιετσί, ο κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών υπερασπίσθηκε την απόφαση του Πεκίνου για τον Σνόουντεν .

Το Χονγκ Κονγκ «χειρίσθηκε την υπόθεση Σνόουντεν σύμφωνα με τον νόμο και δεν υπάρχει τίποτε για να τού προσάψει κανείς», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα και στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της ο Σνόουντεν συναντά σήμερα εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από