Την αποκατάσταση και ανάδειξη του εμβληματικού συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα, με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση της μουσειακής του χρήσης, ενέκρινε την Παρασκευή ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Οι εργασίες αφορούν στα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος: το κτίριο του Ανακτόρου, που θα έχει μουσειακή χρήση, το κτίριο Στρατώνων, όπου θα στεγαστούν χώροι πολλαπλών χρήσεων και γραφεία, το κτίριο Βαρώνου, που θα περιλαμβάνει χώρους εστίασης, και το κτίριο του Θυρωρείου που προορίζεται για γραφείο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης κοινού, εκδοτήρια εισιτηρίων και βοηθητικούς χώρους.

Η αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική προμελέτη αφορά κυρίως σε ήπιες και αναστρέψιμες επεμβάσεις, λόγω του μνημειακού χαρακτήρα του συγκροτήματος, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτιρίων, όπως υγρασία, φθορές και παραμορφώσεις.

Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση της κλίμακας Χάινε, που αποτελούσε την κύρια πρόσβαση του ανακτορικού συγκροτήματος κατά τα πρώτα χρόνια κατασκευής του συγκροτήματος και η οποία είναι ετοιμόρροπη.

Το Αχίλλειο ανάκτορο κτίστηκε από το 1889 έως το 1891 ως κατοικία της πριγκίπισσας Ελισσάβετ βον Βίτελσμπαχ, γνωστή και ως πριγκίπισσα Σίσσυ.

Η πριγκίπισσα είχε γοητευτεί από την ελληνική μυθολογία, γεγονός που είναι φανερό από την διακόσμηση του ανακτόρου, το οποίο είναι γεμάτο αγάλματα των Ολύμπιων θεών και των εννέα μουσών, καθώς και δύο εντυπωσιακά αγάλματα του Αχιλλέα στον κήπο και τις σκάλες.

Στην αυλή υπάρχουν θαυμάσιες προτομές αρχαίων ελλήνων συγγραφέων και ρητόρων.

Στο εσωτερικό του ανακτόρου τα έπιπλα είναι σκαλιστά και φέρουν φιγούρες της μυθολογίας.

Μετά τη δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσσυ, το ανάκτορο αγοράστηκε από τον Κάιζερ Βίλχελμ ΙΙ, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως καλοκαιρινή κατοικία του έως την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού στέγασε διάφορες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και καζίνο, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως μουσείο.

Η προμελέτη έλαβε την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και θα υποβληθεί για έγκριση και στο προσεχές Συμβούλιο Μουσείων.