Την εισαγωγή νέας υγειονομικής διάταξης σε αντικατάσταση της παλαιάς διάταξης Λοβέρδου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, τονίζοντας όμως, ότι μέχρι την ανακοίνωση της νέας διάταξης θα ισχύει η προϋπάρχουσα που είχε καταργηθεί με απόφαση της πρώην υφυπουργού Φωτεινή Σκοπούλη.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε προκειμένου να μελετήσει ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο της νέας υγειονομικής διάταξης και πού απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες. Τα κόμματα θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη διαμόρφωσή της.

Η επαναφορά της παλιάς διάταξης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο από εγχώριες οργανώσεις όσο και από επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού.

Το ζήτημα συζητήθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία κατήγγειλε ότι επανέρχεται μία διάταξη που «είναι αντισυνταγματική, προσβάλλει το κράτος δικαίου, διασύρει διεθνώς τη χώρα και βλάπτει και τη δημόσια υγεία».

Όπως είπε, «διαρρηγνύει τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε αναπτυχθεί στην πορεία των χρόνων με τις δημόσιες δομές υγείας, αφού κανένας χρήστης δεν προσέρχεται να εξεταστεί από το φόβο σύλληψης του».

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο θέμα έξω από το υπ. Υγείας.