Ανέτρεψε τα δεδομένα στο λιανεμπόριο φέρνοντας και στην Ελλάδα τη λογική των υπερκαταστημάτων. Προερχόμενος από επιχειρηματική οικογένεια, κατάφερε να χτίσει τη δική του επιχείρηση, την Jumbo, η οποία βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και μάλιστα παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει, αντίθετα από την υπόλοιπη αγορά, να παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεών της.
Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των οικονομικών αποτελεσμάτων της Jumbo, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικού εμπορίου παιχνιδιών, ειδών bebe, παιδικού βιβλιοχαρτοπωλείου και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα εξέπληξε θετικά.
Την ώρα που η πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο πλησιάζει το 20%, η αλυσίδα του Απόστολου Βακάκη παρουσίασε αύξηση του τζίρου κατά 1,6%, κλείνοντας τον Ιούνιο τη χρήση της προηγούμενης χρονιάς με πωλήσεις που έφτασαν τα 502,2 εκατ. ευρώ έναντι 494,3 εκατ. ευρώ την περυσινή χρήση.
Μάλιστα, τη δυναμική της εταιρείας δεν φαίνεται να επηρεάζουν ούτε οι απώλειες που είχε από την κρίση στην Κύπρο, καθώς διατηρούσε καταθέσεις θυγατρική του ομίλου στην Τράπεζα Κύπρου περίπου 58 εκατ. ευρώ, οι οποίες  κουρεύτηκαν.
Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954, ξεκίνησε το ταξίδι του στις επιχειρήσεις από την οικογενειακή επιχείρηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Ο πατέρας του Γεώργιος Βακάκης, Ελληνας της Διασποράς, ήταν βιομήχανος στην Αίγυπτο και παρήγε διογκωμένη πολυστερίνη, που ήταν το βασικό μονωτικό υλικό για τα κτίρια και τα ψυγεία. Οι πολιτικές ανατροπές στην Αίγυπτο όμως ανάγκασαν την οικογένεια να έρθει στην Ελλάδα το 1962 και τον πατέρα να φύγει για την Ιταλία όπου και εργάσθηκε σε μια μονάδα λούτρινων παιχνιδιών. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή της οικογένειας Βακάκη με τα παιχνίδια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Βακάκης στήνει την εταιρεία El Greco. Η El Greco ήταν χρόνια ταυτόσημη με το παιχνίδι στην Ελλάδα.
Εκεί πήρε το βάπτισμα του πυρός ο νεαρός Απόστολος Βακάκης, επιστρέφοντας το 1979 στην Ελλάδα, έπειτα από τις σπουδές του στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Warwick στη Μεγάλη Βρετανία.
Μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο της οικογένειας - στην Ανω Γλυφάδα - αποτέλεσε το καταλυτικό γεγονός για να πάρει τη μεγάλη απόφαση ο 23χρονος τότε Απόστολος να μπει ενεργά στην επιχείρηση και μαζί με τον πατέρα του να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει την οικογενειακή βιομηχανία με εφαλτήριο την παραγωγική μονάδα που λειτουργούσε στη Ζάκυνθο.
Ωστόσο, πατέρας και γιος έβλεπαν με διαφορετικό τρόπο το μέλλον της εταιρείας. Πιο παραδοσιακός ο πατέρας, πιο μεταρρυθμιστής ο γιος. Ετσι, το 1985 ο Γιώργος Βακάκης αποσύρεται οριστικά από την επιχείρηση και ο Απόστολος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα ηνία της. Εναν χρόνο αργότερα θα πουλήσει την El Greco στην πολυεθνική Hasbro, όπου παρέμεινε γενικός διευθυντής, από την οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1995 για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη διοίκηση της εταιρείας Μπέιμπι Λαντ ΑΕ (Jumbo) ως γενικός διευθυντής και κύριος μέτοχός της, κάνοντας τη μεγάλη στροφή στο λιανεμπόριο. Οσοι τον γνωρίζουν, λένε ότι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής αλλά και ένας διορατικός επιχειρηματίας που ξεκινά την ημέρα του νωρίς το πρωί και ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, καθώς θέλει να έχει ο ίδιος προσωπική άποψη για τα επόμενα βήματα και τις συνεργασίες του.

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις του λιανεμπορίου στην παγκόσμια αγορά, ο κ. Βακάκης είχε εντοπίσει από νωρίς ότι η δημιουργία αλυσίδων υπερκαταστημάτων αποτελούσε τακτική πολλών επιχειρηματικών ομίλων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική.
Το πρώτο Jumbo άνοιξε τον Νοέμβριο του 1986 στη Γλυφάδα, ενώ μια δεκαετία αργότερα - το 1997 - η εταιρεία Jumbo (πρώην Μπέιμπι Λαντ Παιχνίδια ΑΕ) μπήκε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Εκτοτε η ανάπτυξή της είναι συνεχής, ακόμα και μέσα στην κρίση, ενώ πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών με τις ευρηματικές διαφημίσεις της.
Πατέρας τριών παιδιών, ο 59 ετών επιχειρηματίας ξεκίνησε από κατασκευαστής παιχνιδιών, έγινε χονδρέμπορος και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος παιχνιδιών, αν και το μείγμα των προϊόντων στα καταστήματά του είναι πλέον σύνθετο (μόνο το 40% είναι παιχνίδια), στο οποίο οφείλεται κατά ένα ποσοστό και η επιτυχία των επιχειρήσεών του. Το απίστευτο ράλι κερδών και ανάπτυξης οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κ. Βακάκης ήταν από τους πρώτους έλληνες επιχειρηματίες που είδαν ευκαιρίες στην Ασία - ώστε να προσφέρει στους πελάτες του είδη για όλα τα βαλάντια - και τις εκμεταλλεύτηκε, προσθέτοντας στα καταστήματά του εκτός από παιχνίδια και άλλα προϊόντα, από είδη σπιτιού έως ρούχα και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές - κάτι που τον ευνοεί λόγω κρίσης. Η επέκταση με νέα καταστήματα προσφέρει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να διατηρεί τις πωλήσεις της, καθώς δημιουργεί νέες αγορές και μάλιστα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Οι τρεις αυτές πρακτικές έχουν μεταμορφώσει την εταιρεία Jumbo σε case study επιτυχίας, γεγονός που παραδέχονται και οι ανταγωνιστές της.
Σταθμός στην επιτυχία της εταιρείας ήταν το 2004 όταν, ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, αναλαμβάνει το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει συνολικά ένα δίκτυο 62 καταστημάτων, εκ των οποίων 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 3 στην Κύπρο και 8 στη Βουλγαρία. Επιπλέον, άρχισε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr στην Ελλάδα, ενώ συνολικά απασχολεί 3.489 εργαζομένους. Οσον αφορά τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τη νέα οικονομική χρήση (Ιούλιος 2013 - Ιούνιος 2014), εκτιμούν ότι θα συνεχίσει την επέκτασή της με άνοιγμα καταστημάτων σε αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται, καθώς και στη νέα αγορά της Ρουμανίας.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα το ιδιόκτητο κατάστημα στις Σέρρες, το μισθωμένο κατάστημα στον Αγιο Ελευθέριο και ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός Ελλάδος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο μισθωμένο κατάστημα Jumbo στην Πάφο της Κύπρου (ενώ στην αγορά της Ρουμανίας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους δύο μισθωμένα υπερκαταστήματα, ένα στο Βουκουρέστι και ένα στην Τιμισοάρα).
Οσο για τον στόχο που έχει θέσει η διοίκηση για τις πωλήσεις στην τρέχουσα χρήση, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 4% και για τα καθαρά κέρδη στα 70 έως 75 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένει μείωση στο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, λόγω της αύξησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από