Στοιχεία για να θέσει εκτός νόμου το «Ελεύθερο Δίκτυο του Νότου», γερμανικό δίκτυο νεοναζιστικών οργανώσεων με επίκεντρο τη Βαυαρία, συλλέγει η αστυνομία της χώρας με έφοδο σε γραφεία και διαμερίσματα που σχετίζονται με την ομάδα.

Στις επιχειρήσεις έχουν βρεθεί πιστόλια και μαχαίρια με σβάστικες, μαζί με προπαγανδιστικό υλικό κάθε είδους. Ανάμεσα στα ευρήματα μάλιστα που δείχνουν τον ιδεολογικό «προσανατολισμό» του δικτύου είναι μέχρι και… μπίρες με το πορτρέτο του Χίτλερ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας, η επιχείρηση έγινε σε περίπου 70 σημεία -κυρίως γραφεία και διαμερίσματα- από συνολικά 700 αστυνομικούς σε όλο το κρατίδιο.

Η επιχείρηση αποσκοπεί «στην περαιτέρω διερεύνηση της δομής του δικτύου και στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την απαγόρευσή του», όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ανάμεσα στα διαμερίσματα που διευρευνήθηκαν μάλιστα ήταν και ένα των κατηγορουμένων για υποστήριξη στο «Εθνικοσοσιαλιστικό Άντεργκραουντ (NSU), την ομάδα υπεύθυνη για δέκα δολοφονίες μεταναστών -η δίκη της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι γερμανικές αρχές θεωρούν πως στο «Ελεύθερο Δίκτυο του Νότου» συμμετέχουν περίπου 20 ομάδες νεοναζί και ο στενός του κύκλος απαρτίζεται από 150 άτομα. Το δίκτυο συνειδητά έχει αποφύγει την αυστηρή οργάνωση (δεν έχει καν σταθερό σημείο συναντήσεων) ακριβώς ώστε να διαφύγει το χτύπημα του νόμου.

Όλα τα κόμματα του βαυαρικού Κοινοβουλίου έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του δικτύου.