Αντιμέτωπος με μια ψηφοφορία στη Βουλή του Μεγάλου Δουκάτου είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εδώ και 18 χρόνια. Η ψηφοφορία αφορά στην υπόθεση της διαχείρισης του συστήματος πληροφοριών και μπορεί να προκαλέσει την παραίτησή του και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

Ως παλαίμαχος της πολιτικής, ο 58χρονος Γιούνκερ δεν έχει αποκαλύψει τίποτε για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Όμως το πιθανότερο φαίνεται πως είναι να ανακοινώσει την παραίτησή του από την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο χριστιανικό κοινωνικό κόμμα του και το σοσιαλιστικό κόμμα μετά την αποχώρηση του τελευταίου από το συνασπισμό.

Πρύτανης των ευρωπαίων ηγετών, μέλος κυβερνήσεων χωρίς διακοπή εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι θύμα της φθοράς της εξουσίας, καθώς κατηγορείται ότι παραμέλησε τη μικρή χώρα του προς όφελος της Ευρώπης και άφησε έτσι να αναπτυχθούν σκάνδαλα και ένα νοσηρό κλίμα στο Μεγάλο Δουκάτο.

Αν παραιτηθεί, το ζήτημα της διαδοχής του παραμένει ανοικτό. Για πολλούς, ο Γιούνκερ, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, θα πρέπει να επιχειρήσει να διαδεχθεί ο ίδιος τον εαυτό του μπαίνοντας τον Οκτώβριο επικεφαλής των χριστιανοκοινωνιστών, του κύριου πολιτικού σχηματισμού της χώρας.

Αναφέρονται όμως και άλλα ονόματα, ιδιαίτερα αυτό της Βιβιάν Ρέντινγκ, παλιάς αντιπάλου του Γιούνκερ στους κόλπους του κόμματός του και «εξορισμένης» εδώ και σχεδόν 15 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου είναι σήμερα αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Η υπηρεσία πληροφοριών SREL, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού, βρίσκεται στο στόχαστρο για παρατυπίες και καταχρήσεις στην περίοδο 2004-2009.

«Η ερευνητική επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. πρωθυπουργός, ως ιεραρχικός προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών, όχι μόνο δεν είχε τον έλεγχο της υπηρεσίας του, αλλά επιπλέον παρέλειπε υπερβολικά συχνά να ενημερώνει την επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμη και την εισαγγελία για τις παρατυπίες και τις παρανομίες των επιχειρήσεων που αναλάμβανε η Υπηρεσία

» Η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη» αναφέρεται στην έκθεση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Οι σοσιαλιστές περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του Γιούνκερ πριν καθορίσουν τη δική τους θέση: είτε συνέχιση του συνασπισμού με τους χριστιανοκοινωνιστές είτε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο το πρωί ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άλεξ Μπόντρι δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wort, ότι περιμένει μια «ισχυρή χειρονομία» από την πλευρά του.