Τον ισχυρισμό ότι η συνεργασία της με τις αμερικανικές υπηρεσίες στηρίζεται σε στέρεες βάσεις προέβαλε η γερμανική κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη του Εντουαρντ Σνόουντεν στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας συνεργάζεται με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Σνόουντεν στο «Σπίγκελ», η NSA βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Κοιμούνται μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρώην υπάλληλος της NSA, που καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία βλέποντας να του προσφέρουν άσυλο μόνο τρεις χώρες, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Βολιβία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν πάντως τον Σνόουντεν να μην τολμήσει να ταξιδέψει σε άλλη χώρα πλην των ΗΠΑ. Αμερικανός αξιωματούχος απείλησε μάλιστα τον Σνόουντεν ότι όπου και να πάει στο τέλος θα βρεθεί στα χέρια των αμερικανών διωκτών του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΤΕΕΦ. Ως πυροτέχνημα φαίνεται εξάλλου ότι αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον η πρωτοβουλία ρώσων βουλευτών για ανταλλαγή του Σνόουντεν με τον ρώσο πράκτορα Αλεξάντρ Ποτέεφ, ο οποίος διέφυγε στις ΗΠΑ το 2010. Ο 61χρονος Ποτέεφ ήταν στέλεχος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας και είχε δώσει στους Αμερικανούς πληροφορίες για το δίκτυο συνεργατών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι δρούσαν στις ΗΠΑ ως «ενσωματωμένοι στην κοινωνία πληροφοριοδότες».

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ο Ποτέεφ είχε πληρωθεί αδρά για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην Ουάσιγκτον, «προδίδοντας» μεταξύ άλλων τη διάσημη πλέον Αννα Τσάπμαν. Κατά τους συναδέλφους του, ο Ποτέεφ ήταν κλεπτομανής και η παθολογική λατρεία του για χρήματα αποτέλεσε το κλειδί για τη στρατολόγησή του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το 2011 στρατοδικείο της Μόσχας καταδίκασε ερήμην τον Ποτέεφ σε 25 χρόνια κάθειρξης σε φυλακές υψηλής ασφαλείας.

Πρόταση γάμου

Η νεαρή ρωσίδα κατάσκοπος Αννα Τσάπμαν έστρεψε και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπό της με την πρόταση γάμου που έκανε στον Εντουαρντ Σνόουντεν μέσω twitter