Η ειδική ομάδα δικηγόρων λεγόταν Team Telecom. Και χάρις σ’ αυτήν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν πρόσβαση στις οπτικές ίνες ολόκληρου του πλανήτη παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες που είχαν τη διαχείριση ήταν ξένες. Ολα ξεκίνησαν το 2003, όταν για πρώτη φορά μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία οπτικών ινών πουλήθηκε σε ασιατικό όμιλο. Η Team Telecom, που στελεχώθηκε από τα νομικά τμήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, επέβαλε στον αγοραστή από την Ασία να διατηρήσει στην εταιρεία «έναν αριθμό αμερικανών πολιτών που θα υποδείκνυε η αμερικανική κυβέρνηση» σε θέσεις διαχείρισης της πρόσβασης στις επικοινωνίες.

Η εταιρεία ήταν η Global Crossing. Και αυτός ο όρος της συμφωνίας πώλησης έγινε κανόνας που εξηγεί τη δυνατότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, της περίφημης NSA, να παρακολουθεί τις τηλεπικοινωνίες χωρίς να της φράζουν τον δρόμο ούτε σύνορα ούτε εμπόδια της παγκοσμιοποίησης. Η δυνατότητα αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη παρά το γεγονός ότι ο κύριος όγκος μετάδοσης ηλεκτρονικών μηνυμάτων, διαδικτυακών δεδομένων, βίντεο και τηλεφωνικών κλήσεων συγκεντρώνεται στην Ευρώπη. Η διοίκηση οποιασδήποτε πολυεθνικής οπτικών ινών που θέλει να κάνει μπίζνες στις ΗΠΑ πρέπει να παραδώσει ένα μέρος της εξουσίας της και να επιτρέψει να λειτουργήσει στο εσωτερικό της μια παράλληλη δομή, που υπακούει στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η αποκάλυψη αυτή προέρχεται από την «Ουάσιγκτον Ποστ» και συμπληρώνει τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για την κυβερνοκατασκοπεία της NSA. Το σύστημα Prism που έλουσε με το φως της δημοσιότητας ο Σνόουντεν είναι εκείνο που επιτρέπει στις αμερικανικές υπηρεσίες να παρακολουθούν ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα δεδομένα με τη συνεργασία της Google, της Microsoft, του facebook, της Apple, της Yahoo και της Aol. Πρόκειται για μια συλλογή στοιχείων που στην ορολογία της NSA λέγεται Downstream («με το ρεύμα» σε ελεύθερη απόδοση). Παράλληλα τρέχει μια άλλη επιχείρηση, που κι αυτή μετράει μια δεκαετία ζωής. Αυτή είναι η Upstream όπου η κύρια πηγή συλλογής στοιχείων είναι οι οπτικές ίνες. Από το 2003, οπότε η Team Telecom επέβαλε τους όρους της στην Global Crossing, δεν έχει σταματήσει να εφαρμόζει τον χρυσό κανόνα της παράλληλης δομής.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι άνθρωποι της παράλληλης δομής από τον χειριστή των οπτικών ινών δεν μπορούν να κοινοποιηθούν «ούτε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας». Οποιος θέλει να επενδύσει στην πιο μεγάλη αγορά του κόσμου, που είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να ξέρει ότι η παράλληλη δομή αναφέρεται μόνο στην Ουάσιγκτον και στις ειδικές υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας. «Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας –διαβεβαιώνει στην «Ουάσιγκτον Ποστ» η πρώην σύμβουλος του αμερικανού Προέδρου Σούζαν Κρόουφορντ –δεν μπορούν να μην δώσουν τα στοιχεία που ζητάει η κυβέρνηση». Οι «New York Times» από την πλευρά τους περιγράφουν σε ένα εκτενές ρεπορτάζ την τεράστια εξουσία την οποία έχει συγκεντρώσει το μυστικό δικαστήριο που εξουσιοδοτεί την κατασκοπεία. Στις αποφάσεις αυτού του «παράλληλου Ανώτατου Δικαστηρίου» τέθηκαν τα θεμέλια του κυβερνοκατασκοπείας που αποκάλυψε ο Σνόουντεν.

Επενδύσεις… υπό όρους

Οποιαδήποτε ξένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών θέλει να επενδύσει στο αμερικανικό έδαφος πρέπει να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός Κέντρου Επιχειρήσεων Δικτύου, το οποίο μπορούν να επισκεφθούν ανά πάσα στιγμή οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι με μια προειδοποίηση μόλις τριάντα λεπτών