«Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμένα κάθε φορά που θα υπάρχει ανάγκη» δήλωσε στο Παρίσι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, ο 58χρονος Νικολά Σαρκοζί, που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, περίπου έναν χρόνο μετά τη δήλωσή του ότι θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική…

Τότε, ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι φιλοδοξούσε να αρχίσει μια νέα ζωή με τη γυναίκα και την κόρη του. «Θα αλλάξει εντελώς η ζωή μου. Δεν θα ακούτε πια για μένα» είχε πει. Φαίνεται, όμως, ότι το σαράκι της πολιτικής δεν έπαψε ποτέ να τον τρώει.

Ετσι, ο Σαρκοζί έκανε την Δευτέρα την πρώτη πολιτική δημόσια εμφάνισή του αφότου απώλεσε την εξουσία, καλώντας τους εκατοντάδες εκλεγμένους και ιδίως τους βουλευτές της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματός του, να συνδράμουν οικονομικά ώστε αυτό να αποφύγει την πτώχευση.

Ο τέως πρόεδρος, που επευφημήθηκε από ένα πλήθος υποστηρικτών του όταν έφθασε στα κεντρικά γραφεία του UMP, κάλεσε να υπάρξουν δωρεές προς ενίσχυση του κόμματος, αφού το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως αυτό υπερέβη το καθορισμένο όριο για τις προεκλογικές δαπάνες κατά την αποτυχημένη εκστρατεία του για την επανεκλογή του και ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει 11 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ως ενίσχυση.

Αν και ο Σαρκοζί διέψευσε επισήμως ότι η εμφάνισή του αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική, δεν κρύβει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017 με στόχο την επάνοδό του στο Ελιζέ και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% εκ των υποστηρικτών του UMP θέλει να το πράξει.

Πολλοί στη γαλλική δεξιά θεωρούν τον Σαρκοζί, ως τον μόνο που μπορεί να επανενώσει το κόμμα που έχει διχαστεί -μετά την ήττα του ιδίου τον Μάιο του 2012 από το σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ- σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ένα με σκληρή στάση όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης κι ένα πιο μετριοπαθές.

«Αυτή δεν είναι η πολιτική μου επιστροφή», έγραψε ο Σαρκοζί στο Twitter ενώ άρχιζε η συνάντηση – κάνοντας την πρώτη του ανάρτηση στο λογαριασμό του στον ιστότοπο αυτό μετά την εκλογική του ήττα. «Όταν επιστρέψω στο βήμα θα το πράξω για να μιλήσω στο γαλλικό λαό για τη Γαλλία».

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Ifop έδειξαν ότι μόλις ένα 40% θα ήθελε τον Σαρκοζί πρόεδρο ξανά, αλλά μεταξύ των ψηφοφόρων του UMP, το ποσοστό εκείνων που θέλουν να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2017 βρίσκεται στο 58%, σε τεράστια απόσταση από τον κοντινότερο αντίπαλό του και πρώην πρωθυπουργό του, τον Φρανσουά Φιγιόν, που περιορίζεται στο 16%.

Τον νυν πρόεδρο του ίδιου κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ θα ήθελε υποψήφιο πρόεδρο μόλις το 10% των ψηφοφόρων του UMP. Ο ίδιος ο Κοπέ λέει ότι θα είναι υποψήφιος μόνον εάν δεν είναι ο Σαρκοζί.

Ο Κοπέ ανέφερε τη Δευτέρα ότι μετά την απόφαση του Συνταγματικού συμβουλίου, στο κόμμα ζήτησαν να εγγραφούν τέσσερις χιλιάδες νέα μέλη και ότι από τα ζητούμενα πλέον από το κόμμα 11 εκατ. ευρώ τα 2,3 εκατ. ήδη συγκεντρώθηκαν χάρη σε δωρεές.

Να σημειωθεί ότι το UMP κινδυνεύει με πτώχευση εάν μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν συγκεντρώσει 11 εκατ. ευρώ. Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έκρινε ότι οι προεκλογικές δαπάνες υπερέβησαν κατά 2,1% το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 22.509.000 ευρώ, στερώντας από το UMP προβλεπόμενη επιστροφή 11 εκατομμυρίων ευρώ.