Αγκυρα στο λιμάνι της καρδιάς του ρίχνει τη Δευτέρα ο Βασίλης Σπανούλης που παραμένει για τρία χρόνια ο ηγέτης των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, μπορεί να έχασαν το πρωτάθλημα (και το κύπελλο) όμως την Παρασκευή το βράδι πέτυχαν κάτι που ήταν σχεδόν αντίστοιχο με την κατάκτηση ενός τροπαίου.

Κατάφεραν να κρατήσουν τον ηγέτη της ομάδας, τον άνθρωπο που συνετέλεσε τα μέγιστα (ίσως όπως ποτέ άλλοτε άλλος παίκτης των «Ερυθρολεύκων») στο να αλλάξουν τα δεδομένα και να στεφτεί ο Ολυμπιακός δύο συνεχόμενες φορές Πρωταθλητής Ευρώπης αλλά και να πάρει το πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από 15 χρόνια αποκαθηλώνοντας τον μόνιμο πρωταθλητή Παναθηναϊκό του μέγιστου Ομπράντοβιτς.

Ο Σπανούλης διεύψευσε πανηγυρικά τις εικασίες ειδικών και μη, πως είχε ήδη αποφασίσει να αλλάξει πολιτεία (και ομάδα).

Στον Ολυμπιακό ο Βασίλης έχει βρει την Ιθάκη και το έχει δείξει με τις πράξεις του, ενώ για όσους σπεύσουν να πουν ότι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι τον κράτησαν με πολλά λεφτά, να θυμίσουμε ότι έπαιρνε 2.4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και τώρα είναι έτοιμος να υπογράψει το νέο του – τριετές – συμβόλαιο έναντι ετήσιων απολαβών 2.000.000 ευρώ !

Δηλαδή μια μείωση των αποδοχών του κατά 1.200.000 ευρώ περίπου στην τριετία, αγνοώντας συμβόλαια όπως της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (που φερόταν διατεθειμένη να του προσφέρει 10.000.000 ευρώ για τρία χρόνια, αλλά θα έπρεπε να λύσει και το συμβόλαιο του Τεόντοσιτς που δεν ήταν εύκολο) αλλά και της Μπαρτσελόνα που είχε επίσημη πρόταση για 2.6 εκατομμύρια ευρώ ετήσιες απολαβές και την εγγύηση πως αυτός θα ήταν ο απόλυτος ηγέτης ακόμα και πάνω από τον Ναβάρο.

“Adios Spanoulis” έσπευσαν να γράψουν τα ισπανικά ΜΜΕ, κάποια εκ των οποίων είχαν σχεδόν ολοκληρώσει τη μεταγραφή στους Καταλανούς την Παρασκευή το απόγευμα.

Προφανώς δεν ξέρουν τον Βασίλη, αλλά και τους αδελφούς Αγγελόπουπους. Τέσσερις ώρες διήρκησε η μεταξύ τους συνάντηση, χωρίς διαμεσολαβητές, μάνατζερ κ.λπ. Για το συμβόλαιο είναι θέμα να μίλησαν περί της μισής ώρας. Η μεγάλη ανάλυση ήταν για το πρότζεκτ της ομάδας και το πως μπορεί να μείνει το ίδιο ανταγωνιστικη και στη νεα χρονιά.

Συζητήθηκαν ακόμα και το φινάλε της σεζόν που τελείωσε γλυκόπικρα, αρχικά με τον Ευρωπαϊκό θρίαμβο στο Λονδίνο και στη συνέχεια με την παράδοση άνευ όρων στον Παναθηναϊκό στους τελικούς πρωταθλήματος, αλλά και την μη ολοκλήρωση του τρίτου τελικού από τους λίγους (και μόνιμα προβληματικούς) υποτίθεται φίλους της ομάδας.

Μην νομίζετε ότι δεν απασχολούν και τον Σπανούλη (όπως και τους προέδρους) τέτοια φαινόμενα και το πως μπορούν να τα εξαλείψουν.

Ο αρχηγός των Πρωταθλητών Ευρώπης ήταν τρελλαμένος για αρκετό καιρό που μια μικρή μειονότητα στέρησε από την ομάδα του τις όποιες πιθανότητες να ανατρέψει το 72-76 στο 1.29 που απέμενε για τη λήξη του τρίτου τελικού και με την μπάλα στον Ολυμπιακό.

Ο Βασίλης Σπανούλης πήρε τις εγγυήσεις που ήθελε και βεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά για το όραμα των προέδρων του Ολυμπιακού και την κοινή φιλοσοφία που έχουν. Δεν είναι τυχαίο πως πέραν της επαγγελματικής σχέσης, αυτά τα χρόνια οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει μια σχέση εκτίμησης και εμπισοσύνης με το λόγο τους να είναι συμβόλαιο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Σπανούλης ήθελε να τους δει μόνος του και τετ α τετ, χωρίς μάνατζερ, φαξ, mail και άλλα σχετικά.

Μια ματιά μονάχα φτάνει πολλές φορές, μεταξύ ανδρών που τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Τι σημαινει όμως για τον Ολυμπιακό η παραμονή του Βασίλη Σπανούλη.

Πρώτον και βασικότερο, οτι δεν χρειάζεται να βγει στη γύρα για να βρει νέο ηγέτη ο οποίος μάλιστα ήταν πολύ πιθανόν να έπιανε θέση ξένου.

Η εξαιρετική περιφέρεια των Πρωταθλητών Ευρώπης παρέμεινε αναλλοίωτη (Σπανούλης-Λο-Σλούκας) ενώ μην ξεχνάμε και μια…εσωτερική μεταγραφή αυτή του Βαγγέλη Μάντζαρη που με τον Βασίλη Σπανούλη βρίσκονταν με κλειστά τα μάτια.

Η απώλεια του Αντιτς (είχε μερικά εκπληκτικά παιχνίδια σε μια όμως γενικότερα όχι και τόσο καλή χρονιά) και του Σερμαντίνι (δεν πρόσφερε τόσα όσο το ποσό που ήθελε για να παραμείνει, κοντά στις 800.000 ευρώ) έχει ήδη καλυφθεί από δύο ικανούς παίκτες (Πέτγουεϊ και Σίμονς) που απομένει να ενσωματωθούν περισσότερο στη φιλοσοφία της ομάδας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε επίσης τον Δημήτρη Κατσίβελη να απογειώνεται στο δεύτερο μισό της χρονιάς και σαφώς (ως βοηθητικό σε περιφέρεια, κυρίως στην άμυνα) αναμένεται να δώσει πολύ περισσότερα από τον φιλότιμο μεν, όχι ουσιαστικά δε, Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους.

Συνεπώς χωρίς άγχος στην περιφέρεια, ο Ολυμπιακός μπορεί να αναζητήσει ένα ακόμα ξένο σουτέρ για να επικεντρωθεί στο κορυφαίο “κεφάλαιο” πλέον όσον αφορά το χτίσιμο της νέας ομάδας, που έχει να κάνει με την φρόντ λάιν.

Η απώλεια του Χάινς, είναι τεράστια (και στο επίπεδο του χαρακτήρα του και όχι μόνο το αγωνιστικό) και θα πρεπει να καλυφθεί τουλάχιστον με δύο παίκτες, που μπορεί να είναι ακόμα και δύο ξένοι ή έστω ένας Ελληνας και ένας ξένος (μάλλον Αμερικάνος).