Τη στιγμή που ο Αμπντούλ Χακίμ Νάσερ ανέβηκε στο βήμα οι χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου άρχισαν να φωνάζουν: «Νάσερ, Νάσερ, ο ήρωάς μας Νάσερ».

Ο νεότερος γιος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ έχει το χαμόγελο του πατέρα του και την έντονη φωνή του. Ο λόγος του ήταν σύντομος και ακριβής. «Τώρα ξέρουμε ότι ο πατέρας μου είχε δίκιο. Ο κόσμος της Αιγύπτου γνωρίζει ότι ο πατέρας ήξερε τι έλεγε όταν τους προειδοποιούσε πως δεν μπορούν να εμπιστεύονται τη Μουσουλμανική Αδελφότητα». Το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Ο πρόεδρος Νάσερ, ο αρχιτέκτονας του λαϊκού παναραβικού εθνικισμού, κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1956 έως το 1970. Η επιθετική εξωτερική πολιτική του αποκατέστησε την υπερηφάνεια της Αιγύπτου στα μάτια πολλών συμπατριωτών του – παρ’ όλα αυτά η προεδρία του τελείωσε μέσα στην ταπείνωση, έπειτα από τον πόλεμο του 1967 με το Ισραήλ.

Στην ομιλία του στο πλήθος της Πλατείας Ταχρίρ ο Αμπντούλ Χακίμ Νάσερ αναφερόταν στην εσωτερική πολιτική του πατέρα του – και στον βίαιο περιορισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μέλη της οποίας είχαν αποπειραθεί να τον δολοφονήσουν. Ο Νάσερ ο νεότερος έχει διατηρήσει έως τώρα ένα χαμηλό προφίλ ως επιχειρηματίας στην Αίγυπτο. Ομως η αναταραχή μετά την επανάσταση, που έχει εξαπλωθεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική άνοδο της δημοτικότητας της κληρονομιάς που άφησε ο πατέρας του, γεγονός που οδήγησε στο να του γίνει πρόταση να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου.

«Οι πολίτες τιμούν τον πατέρα μου για τις προβλέψεις του και για τη θρυλική του ηγεσία», λέει ο Νάσερ υιός. «Βρίσκομαι στο πλευρό όσων κατέβηκαν στους δρόμους και μας οδηγούν πίσω στην αληθινή Αίγυπτο». Και δηλώνει ότι με χαρά θα έβαζε υποψηφιότητα για την προεδρία εάν του το ζητήσει ο κόσμος.