Οι συγκρούσεις Στρατού και ισλαμιστών που ξεκίνησαν χθες έξω από το στρατόπεδο όπου κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο επεκτάθηκαν το βράδυ σε άλλες τρεις πόλεις, στο Ελ Αρίς του Βόρειου Σινά, στο Σουέζ και στην Ισμαηλία. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια και στις τρεις πόλεις πετώντας πέτρες και οι στρατιώτες πυροβόλησαν στο πλήθος.

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου κρατείται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος, την ίδια ώρα που ο προσωρινός πρόεδρος Μανσούρ υπέγραφε διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Παρότι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των υποστηρικτών του Μόρσι, ο Στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα.

Οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είχαν καλέσει χθες τους οπαδούς τους να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι κατευθύνθηκαν το απόγευμα προς το προάστιο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο και συγκεντρώθηκαν απέξω φωνάζοντας: «Μετά το δειλινό ο πρόεδρος Μόρσι θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο». Δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 τραυματίες από τα πυρά των στρατιωτών, καθώς οι διαδηλωτές πλησίασαν το συρματόπλεγμα και τοποθετούσαν αφίσες με το πρόσωπο του Μόρσι. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κουνούσαν στον αέρα τα παπούτσια τους, μια παραδοσιακή προσβλητική κίνηση στον αραβικό κόσμο. Παρά τους πυροβολισμούς πάντως, εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο και αρκετοί άρχισαν να προσεύχονται.

Δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου Αντλι Μανσούρ ως προσωρινού προέδρου της χώρας, οι χθεσινές συγκρούσεις κάνουν ακόμη πιο έντονο τον κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στην Αίγυπτο, με τους οπαδούς των ισλαμιστών να αντιδρούν στην απομάκρυνση, την Τετάρτη από τον Στρατό, του Μόρσι, που εξελέγη πρόεδρος πριν από έναν χρόνο. Τα χθεσινά θύματα θεωρείται ότι θα υποδαυλίσουν τις εκκλήσεις από κάποια στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος για βίαια αντίποινα.

Χιλιάδες οπαδοί του Μόρσι παραμένουν τις τελευταίες ημέρες συγκεντρωμένοι μπροστά από ένα τέμενος το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηλιούπολης. Απέναντί τους βρίσκονται παρατεταγμένα δεκάδες στρατιωτικά οχήματα και τανκς για να τους ελέγχουν. «Διακηρύσσουμε την απόλυτη απόρριψη του στρατιωτικού πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός εκλεγμένου προέδρου και της θέλησης του λαού», ανέφερε χθες ανακοίνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία διάβασε το στέλεχός της Αμπντέλ Ραχμάν ελ Μπαρ στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το τέμενος Ράμπια αλ Ανταβίγια.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την αναστολή του νέου Συντάγματος, το οποίο ο Μόρσι είχε χαρακτηρίσει ως «το καλύτερο στον κόσμο», επανήλθε στη θέση του ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, τον οποίο είχε απομακρύνει ο ανατραπερίς πρόεδρος. Και αμέσως ανακοίνωσε ότι ξεκινά σειρά ερευνών εναντίον αξιωματούχων της Αδελφότητας.

ΜΑΧΕΣ. Ενοπλοι ισλαμιστές άνοιξαν πυρ χθες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο Βόρειο Σινά εναντίον στρατιωτικών φυλακίων, ενός αστυνομικού σταθμού και του αεροδρομίου Ελ Αρίς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

«Πράκτορας των χριστιανών»

Πολλοί ισλαμιστές διαδηλωτές φώναζαν ότι ο σεΐχης Αλ Αζάρ – ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός της Αιγύπτου ο οποίος υποστήριξε τις κινήσεις του Στρατού – είναι «πράκτορας των χριστιανών». Αρκετά μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν κατηγορήσει τη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου ότι βρίσκεται πίσω από την απομάκρυνση του Μόρσι, γεγονός που γεννά φόβους και για θρησκευτικές συγκρούσεις