Δεν επιβάλλεται η εισφορά 0,2% υπέρ του ΟΑΕΕ, όπως απαιτούσε η τρόικα, αλλά σε αντιστάθμισμα θα καταργηθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανέφεραν χθες οι πληροφορίες ενόψει της συμφωνίας τρόικας – κυβέρνησης.

Επίσης επίκειται αναδιάρθρωση στις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ δεν μειώνονται οι συντάξεις των ενστόλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκηνικό στα επιμέρους θέματα είχε χθες το βράδυ διαμορφωθεί ως εξής:

– Φόρος ακινήτων: Για το 2013, η τρόικα υποχώρησε και δέχθηκε να πληρωθεί σε πέντε δόσεις, εκ των οποίων οι δύο θα εισπραχθούν το 2014. Για τον νέο φόρο, του 2014, εξακολουθούσε έως την τελευταία στιγμή να έχει επιφυλάξεις ως προς την απόδοσή του. Πάντως, δεν αναμένεται να θέσει βέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, η τρόικα ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώνουν τον φόρο και μετά το 2014 μέσω της ΔΕΗ, αν θέλουν.

– Εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ: Δεν θα εφαρμοστεί, αλλά σε αντιστάθμισμα θα καταργηθούν μια σειρά από εξαιρέσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα για ελεύθερους επαγγελματίες, σε σχέση με τον ΟΑΕΕ. Επίσης, η τρόικα υπέβαλε την πρόταση να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ με πάγια εντολή στις τράπεζες. Κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που σημειώνονται σήμερα στην καταβολή των εισφορών.

– Ενστολοι: Δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις τους.

– ΦΠΑ στην εστίαση: Το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή δεν αναμένεται να έχει τύχη ούτε αυτή τη φορά. Η τρόικα είναι πολύ αρνητική, με το επιχείρημα ότι όταν έχεις τόσες τρύπες στον προϋπολογισμό δεν είναι λογικό να ανοίγεις και άλλες. Ωστόσο, χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είπε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι αλλά με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

– ΕΟΠΥΥ: Αν και το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο από τις προτάσεις της κυβέρνησης, έγινε αποδεκτή η λύση του claw back, δηλαδή του μέτρου του κουρέματος ενδεχόμενων υπερβάσεων δαπανών σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Με αυτό θα κλείσει ένα μέρος του κενού.

– Αποκρατικοποιήσεις: Αλλαξε ο στόχος των εσόδων, μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ. Αντί των 2,6 δισ. ευρώ, ο νέος στόχος είναι 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το 1 δισ. ευρώ θα μετακυλισθεί στο 2014. Η ΔΕΠΑ αναμένεται πλέον, σύμφωνα με πηγή του ΤΑΙΠΕΔ, να πωληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ τον ίδιο χρόνο προγραμματίζεται και η πώληση των ΕΛΠΕ και της Εγνατίας Οδού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ΟΠΑΠ.

Κάποιες από τις παραπάνω ρυθμίσεις καθώς και άλλες, μεταξύ των οποίων ο Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων, θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, ώστε να λυθούν τα χέρια του Eurogroup για να εγκρίνει τη δόση.

Εξάλλου, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, στο Μνημόνιο θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, χωρίς λεπτομέρειες, αφού πρώτα θα καθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του νέου σχήματος από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.