Παράλληλα με το σπριντ για τη νέα συμφωνία με την τρόικα, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς προμηνύεται πολιτικός καύσωνας έως το τέλος Ιουλίου, που μπορεί να δοκιμάσει και την κυβερνητική συνοχή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ έχει μόλις βγει από μία μεγάλη περιπέτεια με το θέμα της ΕΡΤ που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει εν μέσω συγκρούσεων, καθώς –όπως λένε στενοί συνεργάτες του –«δεν υπάρχει περιθώριο για υπαναχωρήσεις, ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τη χώρα». Τις σκληρές αποφάσεις που έπονται έχει ήδη συζητήσει διεξοδικά ο κ. Σαμαράς με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και στο κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι το μέτωπο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί αρραγές εντός και εκτός Βουλής, αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενστάσεις βουλευτών σε επιμέρους αλλαγές.

Με το μέτωπο της ΕΡΤ να είναι ανοικτό και το «μαύρο» να παραμένει στις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η κυβέρνηση ανοίγει σχεδόν ταυτόχρονα πόλεμο:

1. Με τους καθηγητές, λόγω των (περίπου 5.000) αναγκαστικών μετατάξεων από γυμνάσια και λύκεια σε δημοτικά σχολεία. Για την εξέλιξη αυτή υπάρχει κεντρική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά καταγράφονται μεγάλες τριβές στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, ιδίως στον τομέα των συνδικαλιστών.

2. Με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, που καλούνται ξαφνικά να μεταταγούν στα Σώματα Ασφαλείας, έστω και αν κατευθυνθούν σε υπηρεσίες χωρίς οπλισμό. Η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε χθες ανοικτά τη διαφωνία της για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (μέσω του Δημήτρη Χατζησωκράτη που προανήγγειλε την καταψήφιση των αλλαγών στη Βουλή), ενώ έτοιμοι για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση δηλώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

3. Με τους περίπου 2.400 εργαζομένους στη αμυντική βιομηχανία, εκατοντάδες από τους οποίους ενδέχεται να βρεθούν στην έξοδο έπειτα από τη συγχώνευση των τριών βιομηχανιών του κλάδου. Μετά το πάθημα της ΕΡΤ η κυβέρνηση αποφεύγει ένα νέο λουκέτο και κάνει λόγο για αναδιάρθρωση, αλλά σχεδόν προεξοφλείται ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για «μονόδρομο», εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών θα μπει σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση κινείται με βασικό επιχείρημα ότι το υφιστάμενο σχήμα είναι ζημιογόνο, χωρίς προοπτικές ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) παρουσιάζουν παρατεταμένη ζημιογόνο δραστηριότητα και μείωση του κύκλου εργασιών κατά 38%, ενώ έχουν συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ. Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 27 εκατ. ευρώ το 2011 και μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11% τα τελευταία χρόνια.