Λύση δύο… ταχυτήτων επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο θέμα των αυθαιρέτων.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τίναξε στον αέρα τον προηγούμενο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το ΥΠΕΚΑ αναζητεί νέα φόρμουλα για να οχυρωθούν θεσμικά τα μέτρα που θα πάρουν για τα αυθαίρετα τα οποία δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

«Για τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας προβλέπουμε και πάλι εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, αλλά υπό προϋποθέσεις που θα έχουν πολεοδομικά χαρακτηριστικά», λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Λέξη – κλειδί στο νέο πλάνο είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Δηλαδή θα εξετάζεται σε ποιες περιοχές υπάρχει δυνατότητα να ενσωματωθούν αυθαίρετα νέας γενιάς. Επιδίωξη του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να μεταφερθούν αρμοδιότητες –που αφορούν στον σχεδιασμό του χώρου –στις περιφέρειες.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι για τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας δεν θα υπάρχει η μαζική διευθέτηση –ή μαζική εξαίρεση από την κατεδάφιση –που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.

Για τον λόγο αυτόν σε μια προσπάθεια να μη βρεθούν ακάλυπτοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων νέας γενιάς που δεν έχουν οικοδομική άδεια –και κινδυνεύουν με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και κατεδάφιση –από το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθούν να γεμίσουν την «εργαλειοθήκη» της πολεοδομίας με «εργαλεία» η… δράση των οποίων εκτιμάται ότι δεν θα προσκρούσει ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο «πολεοδομικό εργαλείο» είναι και η Τράπεζα Γης. Επί της ουσίας πρόκειται για μια δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων όπου μια περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή, σε ειδικές όμως ζώνες υποδοχής που θα οριστούν με νόμο από το υπουργείο.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τράπεζα Γης θα παίξει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στη διευθέτηση του προβλήματος –για τα αυθαίρετα που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια –επικαλούμενοι το γεγονός ότι θα θεσμοθετηθεί μέσα στον Ιούλιο και συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

Διαχωρισμός αυθαιρέτων. Την ίδια ώρα από το ΥΠΕΚΑ προχωρούν σε διαχωρισμόαυτών των αυθαιρέτων από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε κτίρια με οικοδομική άδεια. «Προχωρούμε σε έναν διαχωρισμό βάζοντας μέτρο. Οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση στα κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από την παντελώς αυθαίρετη δόμηση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση μέσα στις επόμενες ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο και τα μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Καμία μείωση προστίμων. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις προστίμων, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι θα διαμορφωθεί ένα ευνοϊκότερο καθεστώς για την πληρωμή των δόσεων.