Με αναστολή των εργαστηριακών εξετάσεων στα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προειδοποιούν τα διαγνωστικά εργαστήρια καθώς το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών, τους επέβαλε αναδρομική μείωση στα τιμολόγια κατά 30%. «Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης σας», απάντησε χθες από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (στη φωτογραφία κάτω).

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων χαρακτηρίζουν κόκκινο πανί το μέτρο της αυτόματης επιστροφής ποσών (claw back) εξαιτίας υπερβάσεων που σημειώθηκαν στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. «Τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια δεν συνταγογραφούν αυτές τις εξετάσεις τις οποίες εκτελούν, αλλά είναι υποχρεωμένα να εξυπηρετήσουν τον ασφαλισμένο εκτελώντας το παραπεμπτικό που έχει υπογράψει ο κλινικός γιατρός», υπογραμμίζουν σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν χθες προς τον υπουργό Υγείας.

Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2013 το ποσό που αναλογεί για τη διενέργεια των παρακλινικών εξετάσεων 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων είναι μόλις 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών πράξεων, δηλαδή το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού, όταν για το φάρμακο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 55% και όταν το ποσό που δαπανήθηκε μόνο για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) το 2010 για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ήταν 352 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε εκδήλωση του Διαρκούς Εργαστηρίου Αξιολόγησης των Πολιτικών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ με θέμα «ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ: λόγοι και αντίλογοι της τελευταίας περιόδου», αναφέρθηκε από τους ειδικούς ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός επιστροφής πόρων σε υπηρεσίες παρά μόνον σε είδη, όπως το φάρμακο».

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν ταυτόχρονα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και claw back», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Βασίλης Μπαρδής, άποψη με την οποία συμφώνησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.