Η διαδρομή του αγωγού Nabucco για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Κεντρική Ευρώπη δεν έχει «πεθάνει», παρά το γεγονός ότι δεν επελέγη (την περασμένη εβδομάδα) για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, αναφέρει ο επίτροπος της ΕΕ για ενεργειακά θέματα κ. Γκίντερ Έτινγκερ σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt.

«Είμαστε μόνο στην αρχή. Η απόφαση να κατασκευασθεί ο αγωγός TAP και αργότερα να διοχετευθεί περισσότερο αέριο σημαίνει ότι η διαδρομή για τη μεταφορά του στην Αυστρία – ο αγωγός Νabucco West σήμερα – είναι ακόμη υπό συζήτηση», δήλωσε ο επίτροπος. Και οι δύο διαδρομές θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμα για να βοηθήσουν να διασφαλισθεί η προμήθεια της Ευρώπης με αέριο, προσθέτει στο άρθρο του ο επίτροπος.

Η αζέρικη ενεργειακή εταιρεία SOCAR επέλεξε τον TAP αντί του Nabucco West την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανακοίνωσε ότι μπορεί να διοχετευθεί μελλοντικά αέριο και στην Κεντρική Ευρώπη. Ο TAP πρόκειται να μεταφέρει 10 δις. κυβικά μέτρα αζέρικου αερίου ετησίως στην Ευρώπη από το 2019. Η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV, η οποία είναι επικεφαλής του Nabucco West, δήλωσε ότι θεωρεί το σχέδιο του αγωγού αυτού παρελθόν και ότι είναι πιθανόν να στρέψει την προσοχή της στη μεταφορά αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη.