Οι Γερμανοί είναι έξαλλοι με τις αποκαλύψεις. Από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες μέχρι τους Πρασίνους και τους Σοσιαλδημοκράτες, πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων καταδικάζουν απερίφραστα την κατασκοπευτική δράση των ΗΠΑ. Η πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Ανια Κίπλινγκ θεωρεί μάλιστα ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν αξίζει να τιμηθεί με Νομπέλ ειρήνης.

Ωστόσο, και η Γερμανία αρνήθηκε χθες το βράδυ να ικανοποιήσει το αίτημα του Εντουαρντ Σνόουντεν για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επιβεβαίωσε ότι το αίτημα υποβλήθηκε με φαξ και υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί με αυστηρή εφαρμογή του δικαίου και του νόμου.

Η αίτηση Σνόουντεν προσέκρουσε και σε τυπικά κωλύματα. «Για να υποβάλει αίτηση ασύλου θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στη Γερμανία», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. «Αλλωστε, οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να του χορηγηθεί άσυλο για προστασία από πολιτικές διώξεις ή για ανθρωπιστικούς λόγους, υποστήριξε ο Φρίντριχ.

Το Βερολίνο ενέτεινε χθες τις πιέσεις του προς την Ουάσιγκτον. «Η οικονομική κατασκοπεία μεταξύ εταίρων δεν είναι ανεκτή. Αν είναι βάσιμες οι υποψίες, θα πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε χθες και ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ. Παρά τη φραστική καταδίκη όμως, το Βερολίνο διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποδείξεις ή στοιχεία, αλλά δημοσιεύματα ότι παρακολουθούνταν η γερμανική κυβέρνηση, η γερμανική πρεσβεία ή διαδικτυακοί κόμβοι στη Γερμανία», επισήμανε ο Φρίντριχ. «Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, πρόκειται για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας», πρόσθεσε. Το Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στις ΗΠΑ γερμανική αντιπροσωπεία προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Η πιο μετριοπαθής στάση που τηρεί η κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση οφείλεται και στη στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Είναι η «σιωπή των αμνών που καταφεύγουν στην ασφάλεια του ποιμενικού σκύλου», έγραψε η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» στο κεντρικό σχόλιο με θέμα τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. «Κατηγορούμε τους Αμερικανούς για φοβία στα θέματα ασφάλειας, αλλά καταφεύγουμε στον Μεγάλο Αδελφό των Αμερικανών όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια», ανέφερε η «Χάντελσμπλατ». Από τους Αμερικανούς έφθασαν, μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες που οδήγησαν στην εξάρθρωση του εξτρεμιστικού πυρήνα ισλαμιστών του «Ζάουρλαντ» στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών είναι πολύ στενότερη. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δεν καταφέρνουν να παρακολουθήσουν ούτε το 20% των στοιχείων που διακινούνται ηλεκτρονικά και μάλιστα μόνο με το εξωτερικό, σύμφωνα με την «Χάντελσμπλατ». Με τη βοήθεια των Αμερικανών, η γερμανική BND ξεπερνά επίσης το νομικό κώλυμα που απαγορεύει την κατασκοπευτική δράση στο εσωτερικό της χώρας.