Μια γυναίκα που καθημερινά βρίσκεται στην επικαιρότητα, έχει κατά κάποιον τρόπο καταφέρει να γίνει σήμα κατατεθέν, με το έργο της στο θέατρο, το σινεμά, την πολιτική, αλλά πάνω από όλα με την προσωπικότητα της. Η Μελίνα Μερκούρη, μια γυναίκα θαρραλέα και ελεύθερη, ίσως παρεξηγημένη και αντιφατική, που αγάπησε πάνω απ’όλα την Ελλάδα.

Αυτή είναι η Μελίνα που σκιαγραφείται στην παράσταση του έργου «Μελίνα: όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα…» που θα κάνει πρεμιέρα στις 24/8 στις Πρέσπες και μετά στις 7/9 στο Ηρώδειο.

«Η Μελίνα για μένα είναι η ενσάρκωση του ανθρώπου που διψάει για ελευθερία» σημειώνει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, ο οποίος συνέθεσε το πρωτότυπο μονόπρακτο. «Ηθελα να αποφύγουμε την γραφικότητα και να κάνουμε κάτι πιο φιλόδοξο».

Η Ελλη Πασπαλά και η Ηρώ Σαΐα θα μεταφέρουν τα τραγούδια της Μελίνας στη σκηνή, ενώ δεν λείπει ο Σταύρος Ξαρχάκος στη διεύθυνση της Ορχήστρας, αγαπημένος συνεργάτης της Μελίνας.

«Δεν ξεκινάμε να κάνουμε καμία μίμηση», είπε η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου, «ούτε να ξεγελάσουμε τον κόσμο ότι θα δει την Μαρία Ναυπλιώτου με μια ξανθιά περούκα. Θέλουμε να κάνουμε ένα θέαμα, να ακουμπήσουμε τη μουσική, τον χορό και το θέατρο όπως τα σφράγισε η Μελίνα και μας τα άφησε και κληρονομιά».

Το 2014 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας και αυτή η παράσταση είναι σαν να προετοιμάζεται μια ομάδα ανθρώπων να τιμήσουν την μνήμη της.

«Το πάθος της έδινε δύναμη στους ανθρώπους που ήταν δίπλα της» συμπλήρωσε ο ηθοποιός πρωταγωνιστής της παράστασης Γιάννης Στάνκογλου.