Το ενδεχόμενο να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αυτή που θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές εντός του τρέχοντος έτους, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση αριστερών οικονομολόγων στη Μαδρίτη με θέμα «ποια Ευρώπη θέλουμε».

Θέτοντας για πρώτη φορά το θέμα αυτό και απευθυνόμενος ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια που έχουν οι προεδρίες της ΕΕ έχουν περιοριστεί ασφυκτικά, εν τούτοις, «πιστεύουμε βάσιμα ότι, εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές φέτος -και εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει στην εξουσία».

Εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αναλάβει την ευθύνη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε στους Ισπανούς οικονομολόγους ότι «δεν σας υπόσχομαι ότι, σ’ αυτήν την περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και σας περιέγραψα». Σας υπόσχομαι όμως, σημείωσε, ότι «θα προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να αφήσουμε το έστω και μικρό αριστερό αποτύπωμα της ελπίδας στη διαχείριση των προβλημάτων της Ευρώπης».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργεί για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «το μπαλόνι ευφορίας, που με λόγια φουσκώνει η συγκυβέρνηση, θα σκάσει. Η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τα σκόρπια όνειρα θερινής νυχτός. Γιατί οι χαριστικοί έπαινοι σε αποτυχημένους δεν αναπληρώνουν την απεργία επενδύσεων. Και γι’ αυτό δεν μπορούν να ωθήσουν την οικονομία στην οριστική έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα».

Για την κατάσταση στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάθε μέρα που περνά, η διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αποδεικνύεται πιο επώδυνη και από την ίδια την πρωτογενή χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς μετάλλαξε την κρίση χρέους σε κρίση του ευρώ. Πρόσθεσε ότι είναι αυταπόδεικτο πως η κρίση του ευρώ αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μέρκελ για τη διαμόρφωση τέτοιων σχέσεων ιεραρχικής εξάρτησης με τις δανειοδοτούμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γνωστός γερμανός κοινωνιολόγος, Ούλριχ Μπεκ, «από την κρίση του ευρώ αναδύεται -μέχρι στιγμής ακάθεκτη- η γερμανική Ευρώπη».

Σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, έχουμε την Ευρώπη που δεν θέλουμε. Έχουμε την Ευρώπη του δημοσιονομικού συμφώνου. Που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Και που με την υποχρέωση ενσωμάτωσης στο εσωτερικό δίκαιο των χωρών της ευρωζώνης των προβλέψεών του για ισοσκελισμένους η και πλεονασματικούς εθνικούς προϋπολογισμούς αποδεικνύει ότι συνιστά ιδεοληπτική πολιτική ακρότητα. Που αντικατοπτρίζει την υποχώρηση του ευρωπαϊκού ορθολογισμού έναντι του νεοφιλελεύθερου δογματισμού. Γι’ αυτό δεν αρκεί η αναθεώρησή του. Επείγει η ακύρωσή του, τόνισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουμε την Ευρώπη που διαμόρφωσαν η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία. Η σοσιαλδημοκρατία που έχει παραδοθεί στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Και σε τίποτα δεν θυμίζει ακόμα και εκείνη τη σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του ’80. Του Φελίπε Γκονσάλες, του Μάριο Σοάρες και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο κοινωνικό περιεχόμενο της ανάκαμψης, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή Αριστερά, στο μοναδικό πραγματικό αντίπαλο δέος και στη μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στον νεοφιλελευθερισμό. Στον πιο αξιόπιστο πολιτικό εκφραστή της κοινωνικής συμμαχίας των μη ευνοημένων από την κρίση.

Ωστόσο, δήλωσε, για ν’ αλλάξει η Ευρώπη είναι αναγκαία και επείγουσα η ριζοσπαστική αφύπνισή της. Η ριζοσπαστική αφύπνιση των λαών της -στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, σε όλο το Νότο.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος στο πρότυπο της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία και την ανάγκη να υπάρξει ένα πραγματικό, γενναιόδωρο και γι’ αυτό, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό New Deal.