Μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχεδιάζει να ρίξει στη μάχη κατά των γκραφίτι που καταστρέφουν την περιουσία της η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn. Η αρχική ιδέα, όπως ανακοίνωσαν χθες εκπρόσωποι της εταιρείας, είναι να χρησιμοποιηθούν υπέρυθρες κάμερες για τον εντοπισμό των δραστών κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη συνέχεια τα πειστήρια να χρησιμοποιούνται για τη δίωξή τους. Παραμένει ωστόσο άγνωστο πώς θα εφαρμοστεί μια τέτοια πρακτική, χωρίς να παραβαίνει τους αυστηρούς γερμανικούς νόμους περί προστασίας της ιδιωτικότητας.

Κάθε μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο θα πετάει αθόρυβα έως και 150 μέτρα πάνω από το έδαφος, εκτιμάται ότι θα κοστίζει 60.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της Deutsche Bahn εκτιμούν πως είναι η μοναδική αποτελεσματική λύση ενάντια στα γκραφίτι τα οποία κοστίζουν στη γερμανική εταιρεία κάθε χρόνο περίπου 7,6 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθούν αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες που δημιούργησε η Google όταν έστειλε τα ρομποτικά της οχήματα πριν από τρία χρόνια για να χαρτογραφήσει 20 γερμανικές πόλεις, η Deutsche Bahn θα περιοριστεί στη βιντεοσκόπηση μόνο των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Στις αρχές Μαΐου, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας αναγκάστηκε να ματαιώσει τα σχέδια ανάπτυξης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία Euro Hawk, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν μόνο στο εξωτερικό. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας όμως κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να δώσει την άδειά της, λόγω του κινδύνου σύγκρουσης με πολιτικά αεροσκάφη.