«Πρέπει να μπουν κανόνες στο καθεστώς που διέπει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας» δηλώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την επανέναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος

«Η πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής των μικρών διαδηλώσεων, αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αυτή τη φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα», λέει ο κ. Μίχαλος.

Το ΕΒΕΑ από το 2006 έχει αναδείξει την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τις μικρές διαδηλώσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά στην Αθήνα.

«Είμαστε από τους πρώτους που τόλμησαν να πουν το αυτονόητο: ότι δεν μπορεί μια πορεία 200 ατόμων να κλείνει το κέντρο. Δεν μπορεί να απαγορεύεται στον πολίτη η πρόσβαση στη δουλειά του ή στην αγορά της πόλης ή ακόμα και στο νοσοκομείο, σε περιπτώσεις ανάγκης. Δεν μπορεί, με την κάλυψη μιας διαδήλωσης, να καταστρέφεται ιδιωτική και δημόσια περιουσία και κανείς μετά να μην έχει ευθύνη αποζημίωσης. Δεν μπορεί να εκδιώκονται οι καταναλωτές, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, από το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και μάλιστα αυτή τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, εξ αιτίας της οποίας οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και δύσκολο πρόβλημα, αλλά επιτέλους πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική κινητοποίηση» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Μάλιστα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει προτείνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος και συγκεκριμένα:

-Την θεσμoθετηση της υποχρέωσης κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας.

– Την θεσμοθέτηση κάθε φορέα που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του, να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης.

-Όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μια λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο. Από την πρόταση αυτή εξαιρούνται βεβαίως οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και τhς ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, καθώς και οι πορείες της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου.