Κορυφώνονται οι πιέσεις της Gazprom προς την ελληνική κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ, την ίδια στιγμή που το Μαξίμου προσπαθεί να εξασφαλίσει το «ναι» του Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.

Στο πρώτο από αυτά τα δύο μέτωπα το θρίλερ για την πώληση της ΔΕΠΑ εντείνεται με την άφιξη χθες στην Αθήνα για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο αντιπροσωπείας του ρωσικού ομίλου υπό τον γενικό διευθυντή διεθνών σχέσεων Πάβελ Οντέροφ, ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Εκτός μάλιστα απροόπτου φθάνει σήμερα στην Αθήνα και ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Η επίσκεψη αυτή σχετίζεται με τα πολλά θέματα που η ρωσική πλευρά έχει θέσει ως προαπαιτούμενα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

ΣΚΛΗΡΟΙ ΟΡΟΙ. Γνωρίζοντας καλά ότι είναι πιθανόν η Κομισιόν να μην εγκρίνει τυχόν εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom, τον κύριο τροφοδότη της ελληνικής εταιρείας σε φυσικό αέριο, η ρωσική πλευρά έχει βάλει εδώ και καιρό στο τραπέζι περίπου 20 όρους. Οκτώ ημέρες πριν από τις 29 Μαΐου, οπότε και εκπνέει η νέα προθεσμία που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, κάποιες από τις απαιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί, άλλες όμως όχι.

Δύο είναι τα βασικότερα αγκάθια. Το πρώτο αφορά το αίτημα των Ρώσων, σε περίπτωση που πλειοδοτήσουν, να τους επιστραφεί στο 100% η εγγυητική επιστολή που θα καταθέσουν, αν και εφόσον η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αρνηθεί να τους κατακυρώσει τον διαγωνισμό. Μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά, προκειμένου να διασφαλισθεί το Δημόσιο από μια τέτοια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε ναυάγιο τον διαγωνισμό, επέμενε να μπορεί να παρακρατήσει ένα ποσοστό της εγγυητικής. Οι Ρώσοι το αρνούνταν κατηγορηματικά.

Το άλλο «αγκάθι» αφορά το αίτημα των Ρώσων να τους διασφαλίσει το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα αποπληρωθούν τα χρέη που έχουν οι ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ. Η ελληνική πλευρά κινείται προς την κατεύθυνση του να βρεθεί ικανοποιητική λύση, η οποία όμως να μη σκοντάφτει στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Ως αντιστάθμισμα, πάντως, εφόσον δηλαδή ικανοποιηθούν οι όροι της, η Gazprom έχει θέσει στο τραπέζι μια συνολική πρόταση για επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ξεκινούν από τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και φθάνουν έως τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη «μικρή ΔΕΗ».

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι με τα δεδομένα των προσφορών που υπάρχουν της Gazprom είναι η καλύτερη. Προσθέτουν ωστόσο ότι η παρουσία της αζερικής Socar στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ (τη θυγατρική της ΔΕΠΑ που ελέγχει τους αγωγούς) διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην καταλήξει ο όμιλος ΔΕΠΑ στο σύνολό του σε ρωσικά χέρια. Δεδομένου μάλιστα ότι ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή των Αζέρων στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η παρουσία της Socar ισορροπεί κάπως το γεωπολιτικό αυτό πόκερ.

«ΟΠΟΙΟΣ ΔΩΣΕΙ…».«Το παιχνίδι παίζεται με τους όρους του ελληνικού κράτους», ανέφερε χθες σε εκπομπή τού Mega ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης. «Θα τη δώσουμε σε όποιον μας δώσει τα περισσότερα. Δεν είναι δουλειά μας να σκεφτούμε ποιον θα στενοχωρήσουμε. Αν θέλει κάποιος, ας έρθει να δώσει περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.