Πότε πρέπει να φύγει ο Ασαντ; «Το συντομότερο δυνατόν». Πώς θα γίνει αυτό; «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά την άσκηση πίεσης». Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των τούρκων δημοσιογράφων ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία έχοντας δίπλα του τον τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στη συζήτηση με τον οποίο κυριάρχησε το ίδιο θέμα. Η επιμονή του Ομπάμα σε μια διεθνή εκστρατεία και όχι σε μονομερή λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ στη Συρία φαίνεται να ικανοποιεί και τους αμερικανούς πολίτες, εκ των οποίων μόνο το 10%, σύμφωνα με δημοσκόπηση, επιθυμεί επέμβαση στη χώρα αυτήν.

Η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών στον κήπο του Λευκού Οίκου καθυστέρησε να ξεκινήσει 50 λεπτά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ομπάμα ζήτησε από τον Ερντογάν να μην επισκεφθεί, όπως είχε προγραμματίσει, τη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε να επισπευσθεί η συμφιλίωση με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν όμως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα μάλλον τον Ιούνιο, αλλά και τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, γεγονός που δεν πρέπει να χαροποίησε ιδιαίτερα την αμερικανική ηγεσία. Τον Απρίλιο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να αναβάλει την επίσκεψή του στη Γάζα.

«ΕΙΜΑΙ ΜΟΥΣΚΕΜΑ…» Η βροχή έπεφτε έντονη την ώρα της συνέντευξης Τύπου, με αποτέλεσμα, έπειτα από το σχόλιο Ομπάμα ότι «μάλλον χρειάζεται να αλλάξω ρούχα γιατί είμαι μούσκεμα», δύο πεζοναύτες να σπεύσουν να ανοίξουν ομπρέλες δίπλα τους. Η συνέντευξη Τύπου καθυστέρησε προφανώς λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν στα δύο φλέγοντα θέματα –μάλιστα ο Ερντογάν δεν απάντησε ευθέως στην ερώτηση τι ζήτησε από τον Ομπάμα για τη Συρία. Οταν εμφανίστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους πάντως οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη «φιλία» τους και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ο Ομπάμα θυμήθηκε τη θερμή φιλοξενία που είχε στην Κωνσταντινούπολη και δεν παρέλειψε να αναφέρει τη συνάντηση που είχε την ίδια ώρα η σύζυγός του Μισέλ με την κυρία Ερντογάν και τις δύο κόρες του ζεύγους.

«Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας αφορούσε τη Συρία», παραδέχθηκε ο Ομπάμα, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους δεκάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες. «Και οι δύο συμφωνούμε ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει», τόνισε, προτού μιλήσει για τη βοήθεια που θα συνεχιστεί προς τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Πρόσθεσε ότι με τη συνεργασία της Ρωσίας προσβλέπει στην έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών –χωρίς τον Ασαντ –στη Γενεύη, σε μερικές εβδομάδες.

ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ. Ομπάμα και Ερντογάν τόνισαν ότι προτεραιότητα αποτελεί επίσης και η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους 100 τούρκους επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και τόνισε ότι παρότι το διμερές εμπόριο έχει αυξηθεί από τα 8 στα 20 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, «επιθυμούμε να ενισχυθεί πολύ περισσότερο». Ανακοίνωσαν μάλιστα τη δημιουργία μιας διμερούς επιτροπής που θα δώσει ώθηση στο εμπόριο αλλά και στην τουρκική έρευνα και καινοτομία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που πρόσφατα συμπλήρωσε 10 χρόνια στην εξουσία, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν και στο επίσημο γεύμα που παρέθεσαν αμέσως μετά προς τιμήν του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Χθες το βράδυ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο για δείπνο εργασίας με τον Ομπάμα.

Οι τούρκοι δημοσιογράφοι μπορεί να ρώτησαν μόνο για τη Συρία, οι αμερικανοί συνάδελφοί τους όμως δεν έκαναν καμία ερώτηση για τα διμερή θέματα αλλά βομβάρδισαν τον Ομπάμα με ερωτήματα για τον σάλο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την Εφορία και τη λίστα των τηλεφωνημάτων του Ασοσιέιτεντ Πρες που πήρε μυστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνησή σας φαίνεται να μοιάζει σε σκάνδαλα με την κυβέρνηση Νίξον», είπε ένας αμερικανός δημοσιογράφος. «Διαβάστε Ιστορία και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα», ήταν η ενοχλημένη αντίδραση του Ομπάμα.

Το Κυπριακό

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να μην αναφερθεί στο θέμα της Κύπρου, ο Ερντογάν όμως είπε: «Για τη Βόρεια Κύπρο πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συμφωνία»