Ολα είναι έτοιμα στην Κυανή Ακτή. Οι αστέρες άρχισαν την Τετάρτη να καταφτάνουν στο κόκκινο χαλί για την έναρξη του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και τα μέλη της κριτικής επιτροπής κάθισαν στη θέση τους.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Κάρεϊ Μάλιγκαν και ο Τόμπι Μαγκουάιρ περπάτησαν στο κόκκινο χαλί, στο πλευρό του σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν και μίλησαν για τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» που ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ.

Η ταινία, μια αλληγορία πάνω στο αμερικανικό όνειρο, μέσα από την ιστορία ενός μυστηριώδους νεόπλουτου που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, προβάλλεται εκτός συναγωνισμού στις Κάννες, ενώ κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.

«Το γεγονός ότι ανοίγουμε το Φεστιβάλ των Καννών είναι μεγάλη τιμή» δήλωσε ο Ντι Κάπριο που παίρνει τη σκυτάλη από τον θρυλικό Ρόμπερτ Ρέντφορντ που ερμήνευσε τον Τζέι Γκάτσμπυ στην ταινία του 1974.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγα χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση του «Υπέροχου Γκάτσμπυ» ήρθε το μεγάλο οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ. Νιώθεις ότι κατά κάποιο τρόπο ο Φιτζέραλντ γράφοντας για την υπερβολή και την σπατάλη προέβλεψε επίσης την παρακμή που πήρε τη μορφή μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης» είπε ο σκηνοθέτης τωνταινιών «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Μουλέν Ρουζ», Μπαζ Λούρμαν.

Για τον Λούρμαν ο διεφθαρμένος Γκάτσμπυ είναι παράλληλα «ένας ηθικός, καλός άνθρωπος που θέλει να χρησιμοποιήσει το χρήμα για να κερδίσει τον στόχο του – τον έρωτα».

Συνολικά 26 είναι οι ταινίες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ για τον Χρυσό Φοίνικα κι άλλα βραβεία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης για την έβδομη τέχνη.

Την Πέμπτη θα παρελάσουν στο κόκκινο χαλί και άλλοι διάσημοι σταρ, όπως οι Μάικλ Ντάγκλας, Ματ Ντέιμον, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μαριόν Κοτιγιάρ.

Στις θέσεις τους και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

«Δεν πρόκειται για συνάντηση που έχει σκοπό να μας φέρει κοντά καθώς μιλάμε ήδη όλοι μας τη γλώσσα του κινηματογράφου. Οι ταινίες θα μας φέρουν κοντά ή θα μας απομακρύνουν» είπε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από συνάντηση που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Καννών.

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης βρίσκεται στη θέση του προέδρου της επιτροπής, ενώ κριτές είναι η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, ο σκηνοθέτης Ανγκ Λι, η σκηνοθέτις Λιν Ράμσεϊ («Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν»), ο ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς («Django ο Τιμωρός»), η ινδή ηθοποιός Βίντια Μπαλάν, η γιαπωνέζα σκηνοθέτις Ναόμι Καβάσε, ο γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντανιέλ Οτέιγ και ο ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου.

Η Κίντμαν δήλωσε ότι δέχεται διαρκώς προτάσεις να συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές φεστιβάλ αλλά συνήθως δεν τις αποδέχεται. «Στην περίπτωση των Καννών δεν μπορούσα να πω όχι. Γνωρίζω τον Στίβεν εδώ και πολλά χρόνια…» είπε.

Η ηθοποιός διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε συμβουλές από τον σύζυγό της, Κιθ Ούρμπαν. «Μου μίλησε για την εμπειρία του ως κριτής στο τηλεοπτικό τάλεντ σόου «American Idol’ και συζητήσαμε για τον ρόλο μου ως κριτής αλλά δεν μου έδωσε συμβουλές. Ελπίζω ωστόσο να θελήσει να παρακολουθήσει κάποιες από τις ταινίες μαζί μου».

Ο σκηνοθέτης Ανγκ Λι με την ταινία του «Η Ζωή του Πι» διεκδίκησε φέτος Οσκαρ Σκηνοθεσίας και «το πήρε από τα χέρια» του Σπίλμπεργκ. «Είναι ο ήρωας μου» είπε ο Λι για Σπίλμπεργκ. «Δεν ξέρω ποια είναι η άποψή του για εμένα αλλά εγώ δηλώνω ότι τον λατρεύω».

Οικοδέσποινα του φεστιβάλ θα είναι η γαλλίδα ηθοποιός Οντρέ Τοτού, γνωστή κυρίως από τους ρόλους στην «Αμελί» και στην ταινία «Η Κοκό πριν τη Σανέλ».

Ανάμεσα στις ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι εκείνες των Ρομάν Πολάνσκι, Φρανσουά Οζόν, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, Στίβεν Σόντερμπεργκ καθώς και των αδελφών Κοέν.