Την Τρίτη ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έκλεισε τα 29 του χρόνια. Γεννημένος μια ημέρα σαν κι αυτή, στις 14 Μαΐου 1984, o νεαρός ιδρυτής του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνει πλούτη και διασημότητα, ενώ εσχάτως μοιάζει να εποφθαλμιά να αναλάβει και έναν πολιτικό ρόλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Το ότι είναι πάμπλουτος και διάσημος και με πολιτικές φιλοδοξίες είναι γνωστό. Εδώ ακολουθούν δέκα λιγότερο γνωστό πράγματα για τον νεαρό Ζάκερμπεργκ, όπως τα σταχυολόγησε το CNN.

1. Ο Ζάκερμπεργκ υποφέρει από αχρωματοψία – δεν βλέπει καλά το κόκκινο και το πράσινο, ενώ είναι καλύτερα με το μπλε. Γι’ αυτό και το μπλε κυριαρχεί στον ψηφιακό κόσμο του Facebook.

2. Τόσο η Microsoft όσο και η AOL προσπάθησαν να τον προσλάβουν όταν ήταν στο λύκειο. Είχε μόλις δημιουργήσει το Synapse, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μάθαινε τις μουσικές συνήθειες των χρηστών του – σας θυμίζει κάτι;

3. Φοράει το ίδιο γκρι μπλουζάκι σχεδόν κάθε μέρα. Λέει ότι είναι πολυάσχολος και αυτή η μοναδική επιλογή του γλιτώνει πολύτιμο χρόνο το πρωί.

4. Παρά το λιτό ντύσιμό του πάντως, έχει δηλώσει ότι κατά το 2009 φορούσε καθημερινά γραβάτα για να υποδηλώσει ότι το Facebook είναι σοβαρό στην προσπάθειά του να μεγαλώσει εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης.

5. Είναι χορτοφάγος και μια φορά είχε δηλώσει ότι θα φάει κρέας μόνο αν έχει σκοτώσει ο ίδιος το ζώο. Ωστόσο ανάμεσα στα likes στη σελίδα του στο Facebook είναι και δύο αλυσίδες μπέργκερ: τα McDonalds και τα In-N-Out Burger.

6. Εχει συγκεντρώσει περί τους 220.000 ακόλουθους στο ανταγωνιστικό Twitter, μολονότι έχει γράψει μόλις 19 tweets σε τέσσερα χρόνια.

7. Τον Οκτώβριο του 2010 ο Ζάκερμπεργκ πήρε μια ομάδα υπαλλήλων του Facebook στον κινηματογράφο για να δουν την ταινία «The Social Network», η οποία εξιστορεί τη δημιουργία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Μετά επέκρινε το πώς τον παρουσιάζει η ταινία, ως έναν άνθρωπο που δημιούργησε το Facebook για να αποκτήσει κύρος στην κοινωνία.

8. Εχει έναν σκύλο, έναν ουγγαρέζικο ποιμενικό, τον οποίο ονομάζει Beast, δηλαδή Κτήνος. Ο σκύλος του έχει μια σελίδα στο Facebook με 1,5 εκατ. φίλους.

9. Τα μέσα ενημέρωσης τον επέκριναν πέρυσι επειδή στη μετέπειτα σύζυγό του Πρισίλα Τσαν, έδωσε ένα δαχτυλίδι με ρουμπίνι αξίας μόλις 25.000 δολαρίων. Εκείνη την εποχή η περιουσία του άγγιζε τα 19 δισ. δολάρια…

10. Αν πληκτρολογήσεις @[4:0] σε ένα παράθυρο σχολίου στο Facebook και πατήσεις enter, θα εμφανιστεί το όνομά του!