Καινοτομίες, δυνατά συναισθήματα και γεμάτα γήπεδα υποσχέθηκαν οι διοργανωτές του Ευρωμπάσκετ 2013 που θα διεξαχθεί στη Σλοβενία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αντιπροσωπεία την οργανωτικής επιτροπής παρουσίασε τη μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας στην αίθουσα Τύπου της Ο2 arenα του Λονδίνου παρουσία του γενικού γραμματέα της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ : «Όλα πάνε βάσει του προγράμματος, όπως διαπίστωσα και στις τελευταίες δύο επισκέψεις μου σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία».

Μικρή χώρα η Σλοβενία με πληθυσμό περίπου δύο εκατ. κατοίκους, που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ασκούν σε ποσοστό 60% κάποια αθλητική δραστηριότητα, θα δώσει στη διοργάνωση το δικό της χρώμα.

Ο παλαίμαχος διεθνής άσος Πίτερ Βίλφαν έδωσε το στίγμα : «Δεν θα είναι το Ευρωμπάσκετ των νέων μεγάλων κατασκευών. Θα είναι η διοργάνωση των συναισθημάτων».

Ο πρεσβευτής της διοργάνωσης εξήγησε : «Οι σλοβένοι ξέρουν το μπάσκετ και το αγαπούν. Ξέρουν σχεδόν τα πάντα και κάθε παίκτη όλων των ομάδων.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα παρακολουθήσουν τα παιχνίδια όλων των ομίλων κι όχι μόνο τα ματς του ομίλου της Σλοβενίας».

Ως θετικό μήνυμα εκλαμβάνεται ο απολογισμός του προγράμματος εθελοντών. Όπως έγινε γνωστό, κατατέθηκαν 2536 αιτήσεις συνολικά. Ο πιο ηλικιωμένος υποψήφιος εθελοντής είναι ηλικίας 77 ετών.

Για το πρόγραμμα εθελοντισμού του Ευρωμπάσκετ εκδήλωσαν ενδιαφέρον υποψήφιοι από 41 χώρες.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της ιστορίας της χώρας, κάτι που σημαίνει και ιδιαίτερη πίεση για τους διοργανωτές.

Ακούγεται κλισέ, αλλά προσπαθούμε να διοργανώσουμε το καλύτερο Ευρωμπάσκετ όλων των εποχών. Πραγματικά αυτό προσπαθούμε, μολονότι είμαστε μικρή χώρα.

Προσπαθούμε για καινοτομίες, κάποιες από τις οποίες θα αφορούν και τον Τύπο», είπε από την πλευρά ο διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής Άλες Κρίζναρ.

Νέο οργανωτικό στοιχείο είναι η διάθεση των εισιτηρίων. «Για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν ξεχωριστά εισιτήρια για όλα τα παιχνίδια, για όλες τις φάσεις της διοργάνωσης.

Έπειτα από κάθε ματς πρέπει να αδειάζουν τα γήπεδα, αλλά πιστεύουμε ότι η ιδέα θα αποδειχθεί επιτυχείς», πρόσθεσε ο Κρίζναρ.

Όπως είπαν οι διοργανωτές, ελπίζουν σε μεγάλη προσέλευση φιλάθλων από τα κοντινά νέα κράτη που δημιουργήθηκαν με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Οι σλοβένοι περιμένουν 25000 επισκέπτες, γύρω στους 1200 δημοσιογράφους και για να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαμονής κυρίως στη Λιουμπλιάνα αποφάσισαν να παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής μέχρι πρωίας.

Τη διοργάνωση θα παρακολουθήσουν 200 εκατ. τηλεθεατές από περίπου 160 χώρες, ενώ 6000 σλοβένοι είναι απευθείας εμπλεκόμενοι στον οργανωτικό τομέα.