«Μετωπική σύγκρουση», με αφορμή τη λιτότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη μεταξύ του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Βαν Ρόμπαϊ απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα για «να αναλάβουν άμεση δράση» ώστε να προωθήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, καθώς οι χώρες-μέλη δείχνουν κόπωση από τα μέτρα λιτότητας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε, στην ελβετική δημόσια τηλεόραση, ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση: μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση».

«Η λήψη των μέτρων είναι πολύ πιο επείγουσα από ποτέ άλλοτε. Επειτα από μία τριετία επιχειρήσεων κατάσβεσης, η υπομονή απέναντι στη λιτότητα αρχίζει να εξαντλείται», τόνισε ο κ. Βαν Ρόμπαϊ από το Εστορίλ της Πορτογαλίας όπου συμμετέχει σε συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Οπως πρόσθεσε, «γνωρίζω πως είναι μία στιγμή που απαιτεί πολιτικό θάρρος και αρκετοί ηγέτες επιδεικνύουν αυτό το θάρρος, ακόμη κι εδώ στην Πορτογαλία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας «αν και στην πλειοψηφία δεν αρέσουν αυτού του είδους τα μέτρα, πολλοί απ’ αυτούς γνωρίζουν πως είναι αναπόφευκτα. Ο κόσμος έχει την πλήρη αίσθηση αυτού του πράγματος».

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να παρεκκλίνει ακόμη από την πορεία της μείωσης των ελλειμμάτων και θα πρέπει να ανακαλύψει «την ορθή οδό» ανάμεσα στη στις δαπάνες για μείωση του ελλείμματος και τα μέτρα για την ανάπτυξη, ενώ θα εξακολουθήσει την πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα εξασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ακόμη πως σε καιρούς κρίσης, όπως αυτούς που διανύει σήμερα η Ευρώπη, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν κινδύνους «εντός των κομμάτων τους και προσωπικά» και να δράσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, ακόμη κι εάν δεν χαίρουν «άμεσα» της λαϊκής στήριξης.

Ανέφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την Ελλάδα, όπου παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τα κόμματα που υποστήριζαν τις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές.

Η χαλάρωση των στόχων, συνέχισε ακόμη ο κ. Βαν Ρόμπαϊ, για το έλλειμμα σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ή η χρονική παράταση που δόθηκε σε άλλες για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αποτελούν ένα είδος υγιούς πραγματισμού, που ο ίδιος θα επικροτούσε και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αμβλύνουν το κύριο πρόβλημα της παρούσης στιγμής και αφορά την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι τράπεζες δεν δείχνουν προθυμία να αναλάβουν άλλους επενδυτικούς κινδύνους. Πάντως δεν ανέφερε σαφώς ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Ένα άλλο μέτρο που ενδεχομένως θα βοηθήσει την ΕΕ να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να απαγκιστρωθούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα κρατικά ομόλογα από τους κινδύνους στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπάρχει ένα μισοτελειωμένο σύστημα. Καλώ τους βουλευτές να συμφωνήσουν στην εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών στη λήψη των αποφάσεων και να συστήσουμε ένα σχήμα εγγύησης των καταθέσεων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Βαν Ρόμπαϊ επαίνεσε την προσπάθεια ορισμένων χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, «ως παράδειγμα για τα αποτελέσματά τους» που έχουν βοηθήσει «στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ» και στο να διατηρηθεί αλώβητη η ευρωζώνη.

«Λύση είναι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση» λέει η Λαγκάρντ

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση: μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση». Αυτό δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην δημόσια ελβετική τηλεόραση.

Η κυρία Λαγκάρντ βρέθηκε στην Ελβετία προκειμένου να συμμετάσχει στο οικονομικό συμπόσιο που διοργανώνει τπ Πανεπιστήμιο του Σεν Γκάλεν. H δήλωση αυτή, πάντως, έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την αντίθετη δήλωση του κ. Βαν Ρόμπαϊ.

Η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μόνο η δημοσιονομική σταθερότητα μπορεί να φέρει επενδύσεις και αποσχόληση». Διαοφρετικά, τόνισε θα υπάρξουν νέα ελλείματα.

Τέλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση της στο ΔΝΤ εξαιτίας της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Ταπί, αφού όπως είπε «την απόφαση θα πάρει η δικαιοσύνη».