Ο Ζοάο Χαβελάνζ, ο άνθρωπος που συνδύασε όσο λίγοι το όνομά του με την παγκόσμια έκρηξη του ποδοσφαίρου μεταπολεμικά, παραιτήθηκε από τη θέση του επίτιμου προέδρου της FIFA, στη σκιά ενός κολοσσιαίου σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμφανίζεται να έχει αποκομίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde που επικαλείται σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Ηθικής της FIFA, ο 96χρονος Χαβελάνζ υπέβαλε την παραίτησή του στις 18 Απριλίου. Ο Χαβελάνζ, ο οποίος για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα υπήρξε το απόλυτο αφεντικό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όντας πρόεδρος της FIFA από το 1974 ως το 1998, φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο τις συμφωνίες που έκλεινε η ISL, εταιρεία μάρκετινγκ που συνεργαζόταν με τη διεθνή ομοσπονδία στον τομέα των χορηγιών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον Γερμανό Χανς-Χοακίμ Εκερτ, πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος, σύμφωνα με τη Monde, έχει στα χέρια του πόρισμα 4.000 σελίδων από τον αμερικανό νομικό και μέλος της ίδιας επιτροπής από το περασμένο καλοκαίρι Μάικλ Γκαρσία.

Ο Χαβελάνζ κατηγορείται ότι έχει λάβει μίζες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της ISL, η οποία διαχειριζόταν τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα των Μουντιάλ. Η εταιρεία διαλύθηκε το 2001 υπό το βάρος των καταγγελιών. Ο ίδιος ο Χαβελάνζ, δεν διώκεται ποινικά, διότι όπως εξηγεί ο Χανς-Γιοακίμ Εκερτ στο έγγραφό του, την περίοδο που δόθηκαν οι μίζες στη δεκαετία του 1990 η πράξη δεν θεωρείτο έγκλημα σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία.

Τόσο η FIFA όσο και η ISL είχαν έδρα την Ελβετία.

Στη σκιά των σκανδάλων ο Ζοάο Χαβελάνζ είχε ήδη από το 2011 παραιτηθεί από τη θέση του ως ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στους κόλπους της οποίας είχε ενταχθεί το 1963.

Ο Χαβελάνζ θεωρείται μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Είχε τη φιλοδοξία και την αντίληψη για να μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε ένα παγκόσμιο προϊόν, ενώνοντας τον πλανήτη μπροστά από τις τηλεοράσεις. Παράλληλα, όμως εξουσίαζε με σκοτεινές μεθόδους το άθλημα, όρισε ο ίδιος τον επίσης αμφιλεγόμενο διάδοχό του, Σεπ Μπλάτερ ενώ το παρελθόν του ως ζωντανού θρύλου των Ολυμπιακών Αγώνων – συμμετείχε ως κολυμβητής στο Βερολίνο το 1936 και ως πολίστας στο Ελσίνκι το 1952 – υπήρξε γκρίζο καθώς πολλοί καταγγέλλουν ότι υπήρξε επί χρόνια υμνητής της χιτλερικής προπαγάνδας, όπως αυτή πέρασε μέσα από τη διοργάνωση του 1936.

Η ειρωνεία είναι ότι το 2014 η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο χρόνια μετά, το Ρίο ντε Τζανέιρο θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ένα καινούργιο στάδιο: το Στάδιο Ζοάο Χαβελάνζ…