Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι υψηλής επισκεψιμότητας θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ μετά το Πάσχα, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων στην εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της HATTA Γιώργος Τελώνης, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας καθώς και στελέχη του υπουργείου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίαση συμφωνήθηκαν οι τρόποι προληπτικής παρέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των οργανωμένων ομάδων επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Αποφασίστηκε επίσης ότι μετά το Πάσχα το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας. Στους υπόλοιπους χώρους, το ωράριο λειτουργίας θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των στελεχών του υπουργείου και των διοργανωτών των τουριστικών επισκέψεων.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες και εκτάκτως όποτε παρίσταται ανάγκη, ώστε να προλαμβάνεται κάθε δυσλειτουργία.

Οπως ανέφερε ο κ. Τζαβάρας: «Στόχος είναι να μην ματαιωθεί καμία προγραμματισμένη επίσκεψη τουριστών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και να μην επαναληφθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας και ασυνέπειας, που κατά το παρελθόν έχουν εκθέσει τη χώρα. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για πρώτη φορά προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό και παράλληλα να συμβάλλουμε με το πολιτιστικό μας απόθεμα στην ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας».