Η αστυνομία του Νεπάλ ερευνά τη συμπλοκή μεταξύ ορειβατών και βοηθών σέρπα στο όρος Έβερεστ! Σύμφωνα με την εφημερίδα Himalayan Times, το επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επιστροφή του Ελβετού Ούλι Στεκ, του Ιταλού Σιμόνε Μόρο και του Βρετανού Τζόναθαν Γκρίφιθ στην κατασκήνωση νούμερο 3.

Οι τρεις αλπινιστές διαπληκτίστηκαν με ντόπιους βοηθούς, οι οποίοι προετοίμαζαν την διαδρομή προς την κορυφή εν όψει της ανοιξιάτικης σεζόν. Τα αίματα άναψαν και οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι τρεις ξένοι ορειβάτες, μάλιστα ο Στεκ φέρει πληγή στο κεφάλι.

Ο αρμόδιος αρχηγός της αστυνομίας του Σολουκχούμπου, Σιτάραμ Κάρκι, ο οποίος έχει την ευθύνη ελέγχου του υψηλότερου βουνού στον κόσμο, δήλωσε ότι παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες του συμβάντος και τόνισε, ότι οι έρευνες δυσχεραίνονται από τη δύσκολη επικοινωνία με την κατασκήνωση σε υψόμετρο περίπου 8.000 μέτρων.

Η Himalayan Times αναφέρει πάντως, ότι κάθε πλευρά παρουσιάζει τη δική της εκδοχή. Οι ξένοι ορειβάτες δηλώνουν, ότι οι σέρπα τους επιτέθηκαν χωρίς λόγο. Αντίθετα οι Νεπαλέζοι ισχυρίζονται, ότι οι αλπινιστές τους ενοχλούσαν κατά την εργασία τους και ότι ο Μόρο τους απείλησε.

Ο Ιταλός θα προσπαθήσει πάντως να κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ, ενώ ο Στεκ επέστρεψε ήδη στην κοιλάδα και περιμένει την πτήση για το Κατμαντού. Στεκ και Μόρο ανήκουν στους πιο φημισμένους αλπινιστές στον κόσμο. Ο Ελβετός είναι ονομαστός κυρίως για την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιεί απαιτητικές αναβάσεις, ενώ ο Μόρο αναρριχήθηκε αυτόν τον χειμώνα σε αρκετά βουνά της κατηγορίας των 8.000 μέτρων.

Οι δύο ορειβάτες επιχειρούσαν για πρώτη φορά να κατακτήσουν μαζί την κορυφή του Έβερεστ και είχαν σχεδιάσει μία δυσκολότερη διαδρομή, διαφορετική από εκείνη που ακολουθείται κανονικά.

Εκατοντάδες αλπινιστές επιχειρούν να φτάσουν κάθε χρόνο το διάστημα Απριλίου-Μαΐου στο υψηλότερο σημείο του κόσμου, δηλαδή στην κορυφή του Έβεστ. Οι πρώτοι που το πέτυχαν, ήταν ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι με τον σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι το 1953 και από τότε το έχουν καταφέρει περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.