Στροφή προς τα αριστερά έκαναν οι Πράσινοι της Γερμανίας στο συνέδριο του κόμματός τους στο Βερολίνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Βάσει της νέας στρατηγικής που υιοθέτησαν, ζητούν αύξηση των φόρων για τους πλουσίους –μια παρακινδυνευμένη, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, απόπειρα να ενισχύσουν τα ποσοστά τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η οποία όμως φαίνεται να προκαλεί και ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του πιο δημοφιλούς στελέχους τους Βίνφριντ Κρέντσμαν που τάσσεται κατά της ταυτόχρονης αύξησης πολλών φόρων, οι 800 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα στο 49% από 42%, καθώς και την καθιέρωση ενός ετήσιου φόρου πλούτου 1,5% για περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα οι σύνεδροι γιουχάισαν ένα άλλο δημοφιλές στέλεχός τους, τον δήμαρχο του Τίμπιγκεν Μπόρις Πάλμερ, όταν δήλωσε ότι οι φορολογικές αυξήσεις δεν είναι ισορροπημένες.

Η στροφή των Πρασίνων προς τα αριστερά στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες φαίνεται ότι έχει στόχο να προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους ώστε να βοηθήσει το κόμμα να επιστρέψει στην εξουσία τον Σεπτέμβριο, έπειτα από παραμονή οκτώ ετών στην αντιπολίτευση.

Οι γερμανοί Πράσινοι είναι το πιο επιτυχημένο οικολογικό κόμμα στον κόσμο, καθώς συμμετείχαν στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες από το 1998 έως το 2005. «Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος σημείωσε μια εντυπωσιακή επιτυχία στο συνέδριο», σχολιάζει ο Τόμας Γιάγκερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. «Αγνόησαν ακόμα και τις απόψεις πολλών στελεχών τους για να κάνουν αυτή τη στροφή». Θεωρεί όμως ότι μάλλον ήταν αναγκαία η κίνηση αυτή, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες δεν τα πάνε πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας 28%, ενώ οι Πράσινοι φέρεται να κερδίζουν 14%.

Μαζί τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 42%, μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ και των συμμάχων τους Ελεύθερων Δημοκρατών. «Υπάρχουν μόνο δύο κόμματα στη Γερμανία που μπορούν να δαμάσουν τις αγορές και αυτά είναι εσείς κι εμείς» δήλωσε μιλώντας στους συνέδρους των Πρασίνων ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάνοντας έκκληση στους Πρασίνους –ή σε κάποια στελέχη τους –να σταματήσουν να φλερτάρουν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Σε αυτό το πνεύμα μίλησε και ο Γιούργκεν Τρίτιν, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων και πρώην υπουργός: «Δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας με μια συμμορία διεφθαρμένων αμίγκος», είπε αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και τα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν έρθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες για τον κυβερνητικό σχηματισμό. «Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ο μόνος κυβερνητικός εταίρος που θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη Γερμανία πιο πράσινη», κατέληξε.

Στο συνέδριο οι συμμετέχοντες ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία εναντίον μιας πιθανής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ομως, λένε αναλυτές, εάν μετακινηθεί ένα ποσοστό 2% – 3% ψηφοφόρων μπορεί να αλλάξει όλη η εικόνα, στην περίπτωση μάλιστα που μικρότερα κόμματα –και κυρίως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες –δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το ποσοστό 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή.