Πριν από μία δεκαετία το στερεότυπο της λεπτής εικοσάχρονης καλλονής κυριαρχούσε στις πασαρέλες και τα χρόνια ήταν καθοριστικό κριτήριο για την παραμονή ή την έξοδο ενός μοντέλου.

Καλλονές άνω των 30 ετών αναγκάζονταν να…συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος από το μόντελινγκ.

Όμως οι καιροί άλλαξαν και τα στερεότυπα ακόμα και στο χώρο της ομορφιάς, της διαφήμισης και του μόντελινγκ ανατρέπονται αργά αλλά σταθερά.

Η Ιλόνα Ρόις Σμίθκιν έχει πίσω της μία δεκαετή πετυχημένη καριέρα στο μόντελινγκ, που ξεκίνησε στα 82 της χρόνια.

«Οταν ήμουν νεότερη, ανησυχούσα πάντα για την εμφάνισή μου και αναρωτιόμουν συνέχεια αν αρέσω. Τώρα, πραγματικά, μου αρέσει ο εαυτός μου και είμαι περισσότερο δημιουργική, σε σύγκριση με παλαιότερα» λέει η Ιλόνα στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Την ημέρα που είδα για πρώτη φορά αυτή τη γυναίκα με το ανοιχτόχρωμο σακάκι και τα υπέροχα κόκκινα μαλλιά της να ανεμίζουν καθώς διέσχιζε τον δρόμο, ήξερα ότι αυτή ήταν η μούσα μου» λέει για την Ιλόνα ο φωτογράφος της τα τελευταία πέντε χρόνια, Σιθ Κόεν.

«Δεν θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ηλικία με παρόμοιες καμπάνιες, αλλά στην αισιοδοξία» εξηγεί η σχεδιάστρια Κάρεν Γουόκερ, από τη Νέα Ζηλανδία.

«Θέλουμε η αντίδραση και το μήνυμα προς τους νέους να είναι η επιθυμία τους να μοιάσουν με αυτούς που γερνούν φυσιολογικά και διαφημίζουν ή ποζάρουν, σήμερα ως μοντέλα, όταν θα φθάσουν και αυτοί στην ηλικία τους».

Ο Κόεν παρουσιάζει στο Μανχάταν αυτή την περίοδο μια κολεξιόν με κύριο μοντέλο την 80χρονη Τζόις Καρπάτι, πρώην διευθύντρια του τμήματος ομορφιάς του Cosmopolitan στη Νέα Υόρκη.

«Μισώ τη λέξη αντιγήρανση. Στέλνει λάθος μήνυμα. Θα πρέπει στο μέλλον οι διαφημίσεις να λένε: πως μπορείς να δείχνεις όμορφη σε όλη σου τη ζωή ή όμορφη για πάντα» υποστηρίζει η Καρπάτι.

Στους 62 δρόμους του Μανχάταν ο Κόεν συναντά λίγο αργότερα μία γυναίκα που κρατά μπαστούνι, έχει ένα μάλλινο καπέλο στα γκρίζα της μαλλιά και καμηλό παλτό, που σκεπάζει κατά το ήμισυ ένα καναρινί φόρεμα.

«Στοιχηματίζω ότι το έχει κρατήσει από τη δεκαετία του 50» λέει και την πλησιάζει για να συστηθεί ευγενικά και να της ζητήσει την άδεια να τη φωτογραφήσει.

Η γυναίκα χαμογελά και ποζάρει με την άνεση που της δίνουν τα 102 της χρόνια!