Ενας από τους μύθους του γερμανικού ποδοσφαίρου έλεγε ότι η Μπάγερν ήταν αυτή που έσωσε από τη χρεοκοπία την Ντόρτμουντ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου. Πέρυσι τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος του βαυαρικού συλλόγου Ούλι Χένες, πιθανόν χολωμένος από την κυριαρχία της Ντόρτμουντ στην Μπουντεσλίγκα για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό σε πηγαδάκι φιλάθλων στο Αμβούργο. Η Μπάγερν ήταν αυτή που έσωσε τους Βεστφαλούς από τη διάλυση, δίνοντας δάνειο 2 εκατ. ευρώ χωρίς εγγυήσεις τον Σεπτέμβριο του 2004.

Η Ντόρτμουντ επιβεβαίωσε τον Χένες με τη σημείωση ότι το 1,5 εκατ. ευρώ επιστράφηκε έπειτα από έναν μήνα και τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2005. Εμφανώς θιγμένοι οι Κιτρινόμαυροι, πρόσθεσαν ότι τα 2 εκατ. ευρώ ήταν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρήματα που χρωστούσαν και απλώς ήταν μια διευκόλυνση παρά σωτηρία.

Η οικονομική καταστροφή της Ντόρτμουντ, που έφτασε να χρωστά 200 εκατ. ευρώ και αναγκάστηκε να ξεπουλήσει το γήπεδό της, το Βεστφάλεν, στις τράπεζες, να απεμπολήσει κάθε δικαίωμα από τους χορηγούς και να παραχωρήσει μισοτιμής τους καλύτερους παίκτες της, τους οποίους δεν μπορούσε πια να πληρώνει, αποτέλεσε τη βάση για τη σημερινή ομάδα που θαυμάζει η Ευρώπη. «Ποτέ δεν αγοράζουμε με δανεικά. Στηρίζουμε τους νέους παίκτες», ήταν το νέο μότο που κυριάρχησε έκτοτε στο Ντόρτμουντ των 600.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 70.000 είναι μέτοχοι της ομάδας που λαμβάνουν μέρισμα από τα κέρδη.

Πέντε χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση της Ντόρτμουντ, τον Απρίλιο του 2009, η Μπάγερν έστησε τα δικά της θεμέλια για τη σημερινή υπερομάδα, πάνω στη βαριά ήττα που είχε υποστεί με 4-0 από την Μπαρτσελόνα και στα δάκρυα του Ούντο Λάτεκ που βρισκόταν στις εξέδρες του Καμπ Νου. Η οικονομική ισχύς των Βαυαρών τους επέτρεψε να δαπανήσουν 136 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές 20 νέων παικτών, με τη διαφορά ότι φρόντισαν να μετατρέψουν την άλλοτε FC Hollywood, όπως συχνά αποκαλούν την Μπάγερν για τις ίντριγκες μεταξύ των παικτών, σε μοναστήρι για ασκητές.

Τα μοντέλα των δύο γερμανικών ομάδων, που εκτός από το δάνειο του 2004 και την ανάδειξη νέων παικτών από τις ακαδημίες τους δεν τις ενώνει τίποτε παραπάνω, ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες έχοντας όμως τον ίδιο προορισμό: το Γουέμπλεϊ, στις 25 Μαΐου.

Προτού ακόμη εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά, το 86% των ερωτηθέντων σε σχετική σφυγμομέτρηση της «Μπιλντ» απάντησε ότι θα ήθελε να δει έναν γερμανικό τελικό στον ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν είναι η ομάδα που λατρεύουν να μισούν οι Γερμανοί, λόγω της οικονομικής της ευρωστίας. Είναι από τους ελάχιστους συλλόγους, αν όχι ο μοναδικός, που πληρώνει τοις μετρητοίς για κάθε παίκτη που αποκτά. Ο Ούλι Χένες, στον οποίον αποδίδεται η σημερινή ισχύς της Μπάγερν λόγω της διαχείρισης που έκανε για 30 χρόνια ως αθλητικός διευθυντής, πιστεύει ότι οι σύλλογοι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται ως τράπεζες και να συσσωρεύουν πλούτο. Ο Κύριος Καθαρός, όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της Μπάγερν μέχρι το περασμένο Σάββατο που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο φοροδιαφυγής πολλών εκατ. ευρώ, έμαθε τα μυστικά του μάνατζμεντ δίπλα στον πατέρα του, που ήταν χασάπης!

Στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012 η Μπάγερν παρουσίασε έσοδα-ρεκόρ 332.200.000 ευρώ και καθαρά κέρδη 11.100.000 ευρώ. Τα έσοδά της μόνο από τις εμπορικές συμφωνίες, κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ήταν σχεδόν όσα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ μαζί. Επίσης, ήταν η 20ή συνεχόμενη χρονιά που οι Βαυαροί εμφάνισαν κέρδη!

Παρά την τεράστια οικονομική ισχύ της η Μπάγερν παραμένει ένας σύλλογος με ευαισθησία απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη. Κάθε σεζόν δίνει δύο φιλικά παιχνίδια με ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα για να τις ενισχύσει. Λόγω της δημοτικότητάς της –το ένα τρίτο των Γερμανών δηλώνουν οπαδοί της Μπάγερν –τα γήπεδα γεμίζουν και τα έσοδα από τα οποία δεν παίρνουν μερίδιο οι Βαυαροί φτάνουν το μισό εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο έπαιξε με την Ααχεν ενώ τον Ιούλιο θα αντιμετωπίσει τη Χάνσα Ροστόκ, που κινδυνεύει με χρεοκοπία, στο πρώτο παιχνίδι υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα.