Η αποχώρηση της ΑΕΚ από τη Σούπερ Λίγκα και το πρωτάθλημα ισοδυναμεί με σεισμό μεγάλου μεγέθους. Η δήλωση του προέδρου τής Σούπερ Λίγκας Γιάννη Μώραλη λέει πολλά: «Σαφέστατα μια ομάδα με ιστορία, φανέλα, τίτλους, κόσμο και εμπορικότητα είναι τεράστια ζημιά να μη βρεθεί την επόμενη χρονιά στη Σούπερ Λιγκ», ανέφερε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Σούπερ Λίγκας με τον ΟΠΑΠ.

Κακά τα ψέματα, η ΑΕΚ αποτελεί έναν από τους μεγάλους και λαοφιλείς συλλόγους στη χώρα και η απουσία της από τη μεγάλη κατηγορία θα σημάνει και έλλειψη ενδιαφέροντος. Η καχυποψία στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, όμως ο υποβιβασμός της ΑΕΚ θα αποτελέσει ένα ακόμη μεγάλο ταρακούνημα. Δεν θα λείψουν μόνο οι κιτρινόμαυρες φανέλες, που στο κάτω κάτω μπορεί κάποιος να τις δει και σε άλλες ομάδες, αλλά το πρεστίζ, το γόητρο, η αύρα της Ενωσης που έκαναν το πακέτο της Σούπερ Λίγκας να είναι ακόμη πιο δελεαστικό στους ενδιαφερομένους. Η ΑΕΚ μπορεί να λείπει του χρόνου, όμως δεν θα απουσιάσουν οι συζητήσεις, το ότι υποβιβάστηκε εκείνη και όχι κάποιος άλλος, ότι για κάποιους τα προηγούμενα χρόνια οι νόμοι δεν τηρήθηκαν και πάει λέγοντας. Και δεν μιλάμε για λίγες φωνές, αλλά για φωνές σε όλη τη χώρα, σε απομακρυσμένα χωριά. Ακόμη και στους τοίχους μπορεί να δει κάποιος εκεί που δεν το περιμένει τη λέξη ΑΕΚ! Ολες αυτές οι συζητήσεις συνήθως δεν βοηθούν ένα πρωτάθλημα, αλλά αντίθετα το κρατούν κάτω από καθεστώς μιζέριας.

Η παρουσία του Δικεφάλου και μόνο έδινε πρεστίζ στο πρωτάθλημα, το γέμιζε χρώμα και αύξανε το ενδιαφέρον σε όποιο γήπεδο κι αν πήγαινε: εντός Αττικής αλλά και στην περιφέρεια. Μόνο με το άκουσμα ομάδων ότι θα αντιμετώπιζαν την ΑΕΚ το ενδιαφέρον έφτανε στα ύψη, όπως και η ζήτηση των εισιτηρίων.

Οι αντίπαλες ομάδες αποκτούσαν μεγαλύτερο κίνητρο για νίκη και οι οπαδοί για να αφήσουν την… καρέκλα τους και να πάνε στο γήπεδο. Οσοι δεν πήγαιναν για να χειροκροτήσουν πήγαιναν για να αποδοκιμάσουν, να δουν τον Δαβίδ να ρίχνει κάτω τον Γολιάθ, ασχέτως αν η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, αγωνιστικά, δείχνει κακέκτυπο των ομάδων άλλων χρόνων και δεκαετιών, όταν μεγαλουργούσε! Αλλωστε, δεν είναι τα πρόσωπα (Αρκούδας, Κατίδης, Κουρέλας, Φούντας κ.ά.) που κάνουν την ΑΕΚ ούτε αυτά που θα λείψουν από τη Σούπερ Λίγκα, είναι η ίδια η ΑΕΚ, η ιδέα!

Εξι ντέρμπι λιγότερα τη νέα χρονιά

Η απουσία της ΑΕΚ σημαίνει και έξι ντέρμπι λιγότερα την περίοδο 2013-14 και αναφερόμαστε σε αυτά κόντρα στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πρωτάθλημα και ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχουν μάθει να λειτουργούν με παρούσα την ΑΕΚ κάθε χρονιά. Καλό είναι κάποιος να μη βλέπει μόνο το δέντρο, αλλά το δάσος.