«Είναι πλέον κοινή διαπίστωση των περισσότερων δυνάμεων στον Ευρωπαϊκό Νότο ότι το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο και ότι με αυτή την πολιτική οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε στη Λισαβώνα με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Αντόνιο Ζοζέ Σεγούρο.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι παρά τις επιμέρους διαφορές με τον Σεγούρο, συμφώνησαν ότι «πρέπει να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο» διότι όπως είπε «η συνεργασία των χωρών του Νότου και των πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση εξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη στην ΕΕ.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη των πλεονασμάτων του Βορρά και της κοινωνικής διάλυσης του Νότου», είπε ο χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και κατάληξε λέγοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη και πρέπει οι λαοί αυτό να το διεκδικήσουν».

Σοάρες προς Τσίπρα: «Σας θαυμάζω»

Ενώ είχε προαναγγελθεί συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μάριο Σοάρες, τον εμβληματικό πορτογάλο πολιτικό και πρώην Πρόεδρο της χώρας, τελικά οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Οπως εξήγησε το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ λόγοι υγείας ακύρωσαν το ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τον 89χρονο θρύλο της Επανάστασης των Γαριφάλων.

Αντί συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Μάριο Σοάρες, σύμφωνα με το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Αλ. Τσίπρα: «Παρακολουθώ στενά και αναγνωρίζω το σημαντικό σας ρόλο στην Ελλάδα να υπερασπίζετε την αξιοπρέπεια του λαού σας. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις συνεντεύξεις σας στη Πορτογαλική τηλεόραση και θέλω να σας πω ότι συμφωνώ με τις επισημάνσεις σας για τη κρίση και για την έξοδο από αυτήν. Σας θαυμάζω για τα κατορθώματά σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Θέλω να στείλετε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό: Η δύναμή μας είναι η ενότητα. Μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να έρθει ξανά από τις χώρες του Νότου. Μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα ενός κοινού και Νικηφόρου μετώπου ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό».